Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Δυο μήνες χαμένοι ή πάμε για ρήξη;

Στις 24 Απριλίου, στο Eurogroup, θα επιχειρηθεί να κλείσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη (Φλαμπουράρης, Βαρουφάκης κα), η συμφωνία με τους εταίρους. 

Με τα σημερινά δεδομένα όμως αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Και αδύνατο θα είναι και στις 29 αν υπάρξει έκτακτο Eurogroup και τον Μάιο και όποτε άλλοτε. 

Γιατί πολύ απλά ελληνική κυβέρνηση και δανειστές μιλάνε διαφορετικές γλώσσες...

Η μόνη περίπτωση να υπάρξει συμφωνία είναι να συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στις προτάσεις της εκείνα που ζητούν οι εταίροι, είχαν συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου και έκτοτε η κυβέρνηση ουδέποτε υιοθέτησε. 
Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε θα έχουνε βιώσει μία πρωτοφανή σχιζοφρενική κατάσταση, κατά την οποία μία ολόκληρη χώρα καταστράφηκε στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων.
Γιατί η ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία το δίμηνο αυτό της απόλυτης στάσης πληρωμών και διάλυσης της αγοράς θα απαιτήσει πολύ καιρό για να καλυφθεί. Και δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και η κοροϊδία απέναντι σε όλες τις συμμαχίες της χώρας και τα γεωπολιτικά παίγνια υψηλού κινδύνου τα οποία θα αφήσουν σημάδια που δύσκολα θα επουλωθούν.
Και αυτό είναι το καλό σενάριο. 
Γιατί υπάρχει και το κακό, το σενάριο της ρήξης. Γιατί αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην στρατηγική που ακούσαμε απο αξιωματούχους όπως ο κ. Φλαμπουράρης, ότι η συμφωνία θα κλείσει μόνο και μόνο γιατί οι ξένοι... δεν έχουν άλλη επιλογή και δεν θα ρισκάρουν τη συνοχή της Ε.Ε., τότε είναι πιθανό να έχουμε πράγματι ρήξη. Η οποία θα ανοίξει τον ασκό του αιόλου.
Και θα βάλει τη χώρα σε μία κατεύθυνση που στο τέλος της υπάρχει ο κίνδυνος της απομόνωσης από τον ζωτικό της χώρο. 
Στην κυβέρνηση πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν έχουν τη νομιμοποίηση να βάλουν τη χώρα σε αυτο το μονοπάτι...Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: