Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η παραβολή των Σκυλιών...

Ένας αγρότης είχε ένα κοτέτσι στο αγρόκτημα. 
Από τις κότες του κοτετσιού έβγαζε αυγά, και είχε και μερικά σκυλιά που φύλαγαν το σπίτι του αλλά και το κοτέτσι από τις αλεπούδες.
Κάθε μέρα έπαιρνε μερικά από τα αυγά που γεννούσαν οι κότες, τα μαγείρευε με ρύζι και λαχανικά, και τάιζε τα σκυλιά.
Τα σκυλιά περνούσανε καλά, και γενοβολούσανε αφού τα φρόντιζε πολύ ο αγρότης.
Τόσο αυξάνονταν τα σκυλιά, ώστε μετά από κάποια στιγμή κατανάλωναν όλα τα αυγά που παρήγαγε το κοτέτσι...
Οι δύσμοιρες οι κότες δυσκολεύονταν να γεννάνε αυγά στο ρυθμό που χρειαζόταν ο αγρότης για να κρατάει τα σκυλιά χορτάτα με την αύξηση του αριθμού τους αλλά και της όρεξής τους που είχε ανοίξει για καλά.
Εξάλλου για να τρώνε οι κότες έπρεπε να πουλιούνται κάποια από τα αυγά τους και να παίρνει καλαμπόκι για να μη ψοφάνε.
Στο μεταξύ, τα σκυλιά είχαν αγριέψει κιόλας, μιας και ο αγρότης τα άφηνε ελεύθερα να τριγυρνάνε στο αγρόκτημα, όπου όταν τους έδινε την παλιά κανονική μερίδα αλυχτούσαν, και γρυλίζανε απειλώντας να επιτεθούν στον αγρότη και τόνε φάνε κι΄αυτόν και την οικογένειά του!
Κάποια σκυλιά μάλιστα μπαίνανε στο κοτέτσι νύχτα, όταν δεν έβλεπε ο αγρότης, και κλέβανε αυγά από τις κότες και τα έτρωγαν έτσι, ωμά.
Τί να κάνει ο αγρότης, έδινε όπλο και περισσότερα αυγά στα σκυλιά, ενώ έμεναν λιγότερα για να πουληθούνε να πάρει καλαμπόκι να ταΐσει τις κότες. Έτσι οι κότες με λιγότερο καλαμπόκι έπρεπε να γεννάνε περισσότερα αυγά.
Όμως έτσι τα αυγά λιγοστεύανε με τη δίαιτα (υπερφορολόγηση), και ο αγρότης πίεζε τις κότες παραπάνω με λιγότερο χρόνο ελεύθερες στην αυλή και περισσότερο χρόνο στις φωλιές για να γεννάνε, για να βγάζουν πιο πολλά αυγά, για να ταΐζει τα σκυλιά που πλέον είχαν γεμίσει το χτήμα,
και χεζοβολούσανε παντού, και γρυλίζανε σε όποιον τα πλησίαζε.
Στο τέλος ο αγρότης που δεν ήξερε πως να κρατήσει χορτάτα τα σκυλιά που γινόντανε όλο και πιο αχόρταγα, ξεκίνησε να σφάζει τις κότες για να ταΐσει πιο καλά τα σκυλιά, και να φοβηθούν οι υπόλοιπες κότες και να γεννάνε πιο πολλά αυγά.
Μετά από κάποια στιγμή, δεν άφηνε πια κανένα αυγό στο κοτέτσι για να κλωσήσουν κοτόπουλα οι κότες να μεγαλώσει το κοτέτσι. Πούλαγε λίγα για καλαμπόκι και τα υπόλοιπα τα τάιζε στα σκυλιά!

Και έτσι ξεκίνησε το κοτέτσι να έχει δημογραφικό πρόβλημα...

Τα σκυλιά από την άλλη με την γεύση του κρέατος ξετρελαθήκανε, και αρχίσανε και αυτά να βουτάνε κοτόπουλα τη νύχτα και να τα τρώνε έτσι, ωμά, όταν ο αγρότης κοιμόταν ή έκανε πως κοιμότανε για να μη τονε δαγκάσει κανένα σκυλί όταν το εμπόδιζε να φάει καμιά κότα.

Ήταν ένα δράμα, το κοτέτσι μειώθηκε κατά 1,5 εκατομμύριο κότες, και χωρίς κλώσσημα οι κότες όλο και μειώνονταν. Κάποιες λίγες, που είχανε πιο δυνατά φτερά πήδαγαν το συρματόπλεγμα του φράχτη και φεύγανε σε διπλανά αγροκτήματα ενώ τα σκυλιά με το κρέας είχανε καρδαμώσει και θέλανε όλο και παραπάνω.

Επειδή βλέπανε στο συνεταιρισμό οι γείτονες του αγρότη πως είχε χάσει την μπάλα, του είπαν να απελευθερώσει μερικά σκυλιά να πάνε να κυνηγάνε μόνα τους, αλλά ο αγρότης ήταν πολύ φιλόζωος, και είπες στις κότες και στη γυναίκα του πως του είχανε βάλει στο μάτι το αγρόκτημά του στο συνεταιρισμό, και έκανε ότι άκουγε αυτά που του λέγανε, αλλά έκανε τα ίδια με πριν.

Έπαιρνε πάντως τα αυγά που του δίνανε οι άλλοι αγρότες του συνεταιρισμού, και αντί να αφήνει μερικά για κλώσσημα στο κοτέτσι ή να τα πάρει καλαμπόκι για τις κότες, τα τάιζε και αυτά στα σκυλιά.

Το χειρότερο ήταν ότι πολλές κότες, συμφωνούσαν με τη συλλογιστική του αγρότη, και τον στήριζαν δημοσκοπικά σε επίπεδο 55%, ή όπως κάποιοι λέγανε ως και 80% αποδοχή στις κότες.

Τα βράδια όμως οι κότες πήγαιναν και έπαιρναν τα αυγά τους από τις τράπεζες και τα έκρυβαν κάτω από το στρώμα τους... για να μη τα πάρει ο αγρότης και ταΐσει τα σκυλιά...

Έτσι υπήρχαν ολοένα και λιγότερα αυγά για καλαμπόκι, και οι κότες όδευαν προς την λιμοκτονία, μιας και ο αγρότης πρώτα τάιζε τα σκυλιά που ήτανε πολλά και τροφαντά, και λίγο νοιαζόταν αν χωρίς καλαμπόκι οι κότες τελικά θα ψοφάγανε.


Του Άγη Βερούτη 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο τουίτερ: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: