Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τα σενάρια για χρεοκοπία και ο «ιδεοληπτικός τσαμπουκάς» της κυβέρνησης!

Την ώρα που διεθνής τύπος, αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες χτυπάνε καμπάνες για επερχόμενη χρεοκοπία και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ, η κυβέρνηση φαίνεται εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στη λογική του τσαμπουκά και στο επιχείρημα αφοπλιστικό επιχείρημα… «δεν τους συμφερει! στο τέλος θα υποχωρήσουν»!

Από το πρωί το γύρω του κόσμου κάνει το δημοσίευμα της Die Zeit για κρυφό σχέδιο που... επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Λίγο αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε μετά από μέρες σιωπής επανεμφανίστηκε με δηλώσεις του ακόμα πιο σκληρός υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει καταστρέψει ότι είχε πετύχει η προηγούμενη» και ότι οι αγορές έχουν πλέον προετοιμαστεί για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και δεν ανησυχούν, ούτε και η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα σε ένα τέτοιο σενάριο.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ αν και δεν θέλει να ακούει για grexit κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Economist γράφει σήμερα ότι η Ελλάδα πάει στα βράχια, ενώ ο Spiegel σημειώνει ότι με αγανάκτηση ότι έχουν περάσει 5 χρόνια και η Ελλάδα βρίσκεται στο ιδιο σημείο χωρίς καμία πρόοδο να κινδυνεύει άμεσα για χρεοκοπία.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, στο «CCC+» από «Β-» επισημαίνοντας ότι εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Παράλληλα όλες οι αναφορές σήμερα έκαναν λόγο για ναυάγιο στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και ότι πλέον έχει χαθεί η προθεσμία της 24ης Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup για να δοθεί έστω και μέρος της δόσης στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση μοιάζει να κινείται στον δικό της κόσμο κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επανέλαβε τη γνωστή του θέση και με σιγουριά δήλωσε ότι «στο τέλος οι δανειστές θα υποχωρήσουν! Δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσουμε», παράλληλα επανέφερε την συζήτηση για δημοψήφισμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο λαός αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα πάντως ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος δήλωνε ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση ενώ σε αντίθεση με την αισιοδοξία Φλαμπουράρη επεσήμανε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και «ας βάλει ο Θεός το χέρι του» για το τι θα γίνει!
Πάντως πίσω από τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων και τον δηλώσεων περί επερχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις άμεσα, το Μαξίμου βλέπει επικοινωνιακό πόλεμο και επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης να υποκύψει σε αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα καθησυχάζει τους πάντες λέγοντας ότι η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: