Διαβουλεύσεις και συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
Το εμπρός-πίσω της κυβέρνησης για τους μετανάστες
Ολα τα μέτρα για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα
Ρευστό το σκηνικό με την κατάληψη στην πρυτανεία
Στενεύουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης, χάνεται και το Eurogroup της 24ης Απριλίου
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς έρχεται ταυτόχρονα πλέον αντιμέτωπη με τρία «καυτά» μέτωπα...Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, το κύμα παράτυπων μεταναστών αλλά και η πολυήμερη κατάληψη στο κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, είναι τα θέματα που βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλώντας ζάλη στους επιτελείς της κυβέρνησης.
Στη σκιά των πιέσεων για τις οικονομικές εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται από μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα, υπήρξε μπαράζ μαραθώνιων συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό και ελήφθη μια σειρά αποφάσεων κυρίως για το φλέγον πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Αθήνα.
«Ανοικτή πληγή» οι παράνομοι μετανάστες
Τη δέσμη των μέτρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών εκ των πραγμάτων σε βάθος χρόνου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την τετράωρη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης -και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει κυρίως μέσω της αρμόδιας υπουργού τις τελευταίες ώρες-, εξακολουθούν να εγείρουν αρκετά ερωτηματικά.
Κι αυτό γιατί πέρα από την ασφυκτική κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί, η μεταφορά των νεοεισελθέντων- όπως ανακοινώθηκε- από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Προϋποθέτει τόσο τη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και την έγκριση των τοπικών κοινωνιών οι οποίες είναι ευρέως γνωστό ότι εναντιώνονται.
Ρευστό το σκηνικό και στην πρυτανεία
Με τα πρόσφατα επεισόδια στην πρωτεύουσα και τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που καίει στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το Γιάννη Πανούση.
Ο αναπληρωτής υπουργός έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου είκοσι λεπτά πριν την προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη και έφυγε τελευταίος. Κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωναν στο iefimerida.gr πως «ισχύει ότι δεν πρόκειται να μπει η αστυνομία στην Πρυτανεία», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ως προς τη στάση των αστυνομικών αρχών.
Διαβάστε τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό ΕΔΩ
Στενεύουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης
Τέλος, η κρισιμότητα των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις της Αθήνας-δανειστών βρέθηκε στη σύσκεψη σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου.
Ενδεικτικές δε, της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί ήταν οι πληροφορίες από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πιθανότερη ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα είναι η 11η Μαΐου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν ωστόσο να σχολιάσουν, αν και υψηλόβαθμοι παράγοντες παραδέχονται ότι «πρέπει να υπάρξει εντατική προσπάθεια και δουλειά από το χρόνο που χάθηκε λόγω του Πάσχα», αφού όσο η σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται, τα προβλήματα διογκώνονται και τα περιθώρια στενεύουν.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου