Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Που το πάνε; – Η Ελλάδα χάνει το Eurogroup της 24ης Απριλίου – Καλό… Μάιο η συζήτηση για τη δόση

«Απίθανη» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόσφκις μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου για εκταμίευση της δόσης.
Όπως υποστηρίζει ο Ντομπρόφσκις, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα...

Ουσιαστικά χάνεται μια ακόμη ημερομηνία για την Ελλάδα και η πιστωτική ασφυξία γίνεται ακόμη πιο αφόρητη για την ελληνική οικονομία. 
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ξεκάθαρες αιχμές προς την ελληνική πλευρά καθώς τονίζει ότι η Αθήνα ευθύνεται για τη μη λήψη αποφάσεων για εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης.
Η αιτία της νέας καθυστέρησης, σημειώνει στο ρεπορτάζ η Handelsblatt, είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ένδειξη περαιτέρω προόδου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κύριος Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι επείγον».
Πηγές από την ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν μάλιστα πως πιθανότερη ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, είναι η 11η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Μαίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση της τάξης των 763 εκατ. ευρώ και τρεις ημέρες μετά να μετακυλίσει έντοκα ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: