Είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά
Υπάρχει ένα “ταπεινό» βότανο, που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια.
Ταυτόχρονα είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες. Ο λόγος γίνεται για το σχοινόπρασο. Ένα βότανο που εκτός από γεύση στο φαγητό, δείτε πόσα ακόμα πράγματα μας προσφέρει…
Θρεπτική αξία
Μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο περιέχει μόλις μία θερμίδα και καθόλου γραμμάρια λίπους, καθώς και μηδέν γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδέν γραμμάρια υδατανθράκων. Καταφέρνει, όμως, με μια τόσο μικρή ποσότητα να καλύψει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες Α και C. Μια μερίδα σχοινόπρασου περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, χολίνης, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
Οφέλη του σχοινόπρασου για την υγεία.
Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχουν. Αν και ο ακριβής μηχανισμός, με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους, καθώς και τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.
Καρκίνος του προστάτη: Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης allium λαχανικών και του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε τέτοια λαχανικά είχαν αισθητά μειωμένο κίνδυνο για να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
Καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου: Η κατανάλωση allium λαχανικών, όπως το σχοινόπρασο, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου. Επίσης υπάρχουν πλείστες επιστημονικές εκθέσεις που επιβεβαιώνουν την αναστολή/περιορισμό των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση χημικών ενώσεων -όπως αυτές στο σχοινόπρασο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των allium λαχανικών- σε πειραματόζωα.
ΠΗΓΗ: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου