Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κύματα μεταναστών καταφθάνουν από τα νησιά στην Ομόνοια - Κάθε μέρα 400 άτομα μπαίνουν παράνομα στη χώρα

Φωτογραφία: Achilleas Zavallis / SOOC

Η αθρόα είσοδος μεταναστών παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού η αύξηση των αριθμών  των ανθρώπων που αναζητούν ελπίδα στην πατρίδα μας γίνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς

Μάλιστα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ελλάδα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί...



Τι δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού
Τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με τα οποία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.
Πρώτα φτάνουν στα νησιά και στη συνέχεια έρχονται στην Αθήνα
Τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Αρχικός προορισμός των μεταναστών είναι συνήθως η Μυτιλήνη, η Κως, η Σάμος και η Χίος. Από εκεί περνούν πάνω από 3.000 άτομα κάθε μήνα και αναζητούν τρόπο για να φτάσουν στην Αθήνα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί πλέον είναι πως το τελευταίο διήμερο σχεδόν 800 μετανάστες συνελήφθησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Φαρμακονήσι.
Χθες τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γαύδο. Πολλοί εξ αυτών λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.
Υπενθυμίζεται πως στην Κω περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.
Περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται -κατά μέσο όρο- καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής. Οπως γράφει και το protothema την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται κάθε μέρα παράνομα στην Ελλάδα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα φτάνει τους 400, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Οπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το θέμα, «αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, σύντομα ο αριθμός θα είναι τετραψήφιος».
Εκτακτο σχέδιο από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται, αναζητεί έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χρησιμοποιώντας ως πρόχειρους καταυλισμούς εγκαταλειμμένα κτίρια του Δημοσίου και του Στρατού. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη η Ελλάδα έχει απευθυνθεί σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος ενώ έχει ζητηθεί μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες. Παράλληλα οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι οι υποδομές είναι ανύπαρκτες σπεύδοντας να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορώντας την πως δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα μολονότι γνώριζε ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: