Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μυστήριο με τον νεκρό στην Αμφίπολη - Γιατί βρέθηκαν οστά μέσα και έξω από τον τάφο

Μυστήριο με τον νεκρό στην Αμφίπολη -Γιατί βρέθηκαν οστά μέσα και έξω από τον τάφο

Ο νεκρός βρέθηκε και δεν ήταν τίποτα λιγότερο από έναν θνητό, που όμως τιμήθηκε ως ήρωας στην εποχή του. Καθώς θα χρειαστούν χρόνια και ειδικές μελέτες για να υπάρξουν περισσότερα συμπεράσματα για την ταυτότητά του, το μεγάλο ερώτημα που ήδη προέκυψε είναι γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο σκελετός βρισκόταν εντός και εκτός του τάφου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αποκαλύφθηκε μεγάλος...
κιβωτιόσχημος τάφος με, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία φερέτρου, μέσα και έξω από το οποίο εντοπίσθηκαν οστά». Η δε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού γράφει επί λέξει: «Εντός και εκτός του τάφου βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι εξίσου προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη».

Πώς, λοιπόν, βρέθηκαν οστά εκτός του τάφου; 

Υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, και από ποιον; 
Επίσης, εφόσον προφανέστατα επρόκειτο για έναν σπουδαίο ήρωα της εποχής, που σχεδόν λατρεύτηκε από τους σύγχρονούς του, γιατί δεν βρέθηκαν ταφικά δώρα δίπλα του;

Το βέβαιο είναι πως περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα στις 22 Νοεμβρίου, μέσα από το Μουσείο της Αμφίπολης, αλλά κυρίως από την ίδια την Κατερίνα Περιστέρη, που θα κάνει παρουσίαση της ανασκαφής στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: