Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, το 2010, για την Ελλάδα. Αποκαλύψεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ
Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος μας δείχνει την ωμή πλευρά της πολιτικής.
Οι Financial Times δημοσίευσαν ανέκδοτο υλικό από συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που...
συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου του "Stress Test: Reflections on Financial Crises", το οποίο εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο.
συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου του "Stress Test: Reflections on Financial Crises", το οποίο εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο.
Ο Γκάιτνερ θυμάται ότι τον Φεβρουάριο του 2010 οι Ευρωπαίοι ήθελαν "να δώσουν στους Έλληνες ένα μάθημα" και να τους "τσακίσουν". Τον Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά. Την εποχή εκείνη δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η οικονομική διάσωση της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η Ευρωζώνη σύντομα θα διέτρεχε υπαρξιακό κίνδυνο.
Περιγράφοντας τη σύνοδο της G7 στον Καναδά τότε, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:
"Θυμάμαι να προσέρχομαι στο δείπνο και να κοιτάω το Blackberry μου (σ.σ κινητό). Ήταν μια γ.....νη καταστροφή για την Ευρώπη. Οι μετοχές μιας γαλλικής τράπεζας είχαν μειωθεί κατά 7 ή 8%. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Για μένα ήταν, ξέρετε, σαν το απόλυτο μακελειό λόγω των ανθρώπων [που] έλεγαν: Κρίση στην Ελλάδα, ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα;
(...) Οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε αυτή την συνάντηση βασικά λέγοντας: "Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μάς είπαν ψέματα. Είναι απαράδεκτοι και ήταν σπάταλοι, μας εκμεταλλεύτηκαν και θα τους τσακίσουμε". Αυτή ήταν η βασική στάση τους, όλων τους.
Τους κατέστησα τότε κάτι πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις κουβέντες για ηθικό κίνδυνο που πάγωναν το αίμα και τούς είπα: "Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεκτόν, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέραν της Ελλάδας... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ ομολογεί στη συνέχεια ότι ποτέ δεν φαντάστηκε πως η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό ζήτημα θα ήταν τόσο κακοσχεδιασμένη και ότι θα σπαταλούσαν τρία χρόνια με σπασμωδικές αντιδράσεις.
"Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους δείρουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα"..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου