Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Οι Έλληνες του Κογκρέσου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίστε μερικούς από τους Έλληνες του Κογκρέσου (Pics)
Οι ενδιάμεσες εκλογές ολοκληρώθηκαν και η σύνθεση στα Ομοσπονδιακά και Πολιτειακά Όργανα οριστικοποιήθηκε. 

Μεταξύ των εκλεγέντων, σε Πολιτειακό και Ομοσπονδιακό επίπεδο, βρίσκονται και Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με τον ευρύτερο ομογενειακό πυρήνα και θεωρούνται πρεσβευτές των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα ή την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. 
Διαβάστε για μερικούς εξ αυτών....

Ομοσπονδιακά Όργανα

Κωνσταντίνος (Γκας) Μπιλιράκης (Φλόριδα, Βουλευτής)
Ο Κωνσταντίνος - Μιχαήλ Μπιλιράκης γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963 στην Φλόριδα και μεγάλωσε στην - γνωστή για το ελληνικό της στοιχείο - πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι διατηρούσαν παραδοσιακό ελληνικό αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο στην πόλη, όπου, μάλιστα, ο σημερινός Βουλευτής απασχολείτο σε νεαρή ηλικία για να βγάλει το πρώτο χαρτζηλίκι του. Το 1999 εξελέγη Πολιτειακός Βουλευτής στην Φλόριδα και από το 2007 μέχρι σήμερα εκλέγεται ανελλιπώς ως εκπρόσωπος της Πολιτείας στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Ιωάννης (Τζον) Σαρμπάνης (Μέριλαντ, Βουλευτής)

Είναι η επιβεβαίωση της παροιμίας για το "μήλο που πέφτει κάτω από την μηλιά", αφού ο Ιωάννης Σαρμπάνης συνεχίσει την παράδοση του πατέρα του, Παύλου - Σπύρου Σαρμπάνη, που είχε επίσης υπηρετήσει την Πολιτεία από κεντρικές θέσεις. Έλκει την ελληνική καταγωγή του από την Λακωνία, με τον παππού και την γιαγιά του (Σπύρος και Ματίνα) να διατηρούν εστιατόριο στην πόλη του Σαλισμπουρι. Ο Τζον εξελέγη για πρώτη φορά Ομοσπονδιακός Βουλευτής της Πολιτείας το 2006 και από τότε κερδίζει συνεχόμενα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Νίκη Τσόνγκα (Μασσαχουσέτη, Βουλευτής)

Η Νίκη Τσόνγκα δεν είναι Ελληνίδα, ούτε έχει κάποια ελληνική καταγωγή. Όμως, έχει στενούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα, καθώς είναι η χήρα του Ελληνοαμερικανού πολιτικού Παύλου (Πολ) Τσόνγκα, ο οποίος είχε υπηρετήσει σε κορυφαίες θέσεις και ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Μπιλ Κλίντον, στις εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρική υποψηφιότητα το 1992. Εκλέγεται στην Ομοσπονδιακή Βουλή από το 2007 και στις τελευταίες εκλογές επανεξελέγη.
Αλίκη - Κωνσταντίνα (Ντίνα) Τάιτους (Νεβάδα, Βουλευτής)

Εγγονή του Έλληνα μετανάστη Αθανάσιου - Κωνσταντίνου Κοθώνη, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1911 και αργότερα άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην Πολιτεία της Τζόρτζια.  Αποτέλεσε τον "μέντορα" της Ντίνας στην ελληνική γλώσσα, καθώς, ελλείψει ελληνικού σχολείου στην πόλη της, ήταν ο άνθρωπος που της έμαθε το ελληνικό αλφάβητο και την μύησε στα ήθη και έθιμα της χώρας.  Με οικογενειακούς δεσμούς στην Αθήνα και τα Τρίκαλα, η Κωνσταντίνα Τάιτους ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1980 και από τότε επισκέπτεται τακτικά την χώρα καταγωγής της, δίνοντας μάχη για τα εθνικά θέματα από την θέση που κατέχει.  Η Τάιτους εκλέγεται Ομοσπονδιακή Βουλευτής, εκπροσωπώντας τη Νεβάδα, από το 2008, ενώ διετέλεσε Πολιτειακή Γερουσιαστής για 20 ολόκληρα χρόνια (1988 - 2008).
Πολιτειακά Όργανα
Ντιν Σκέλος (προσωρινός πρόεδρος Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών, Νέα Υόρκη)

Ο Ντιν Σκέλος είναι σημαντικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικεφαλής της σύνθεσής του στην Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης. Είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών και η οικογένειά του έχει στενή σχέση με την ελληνική κοινότητα και, κυρίως, με την Εκκλησία.  Μάλιστα, ο πατέρας του, Βασίλειος Σκέλος, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Χεμπστεντ.  Διακρίνεται για σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και για τα σεξουαλικά εγκλήματα, σε επίπεδο Πολιτείας.  Είναι νομικός και έχει γεννηθεί στο Ρόκβιλ Σέντερ.
Μιχάλης Γιάνναρης (Πολιτειακός Γερουσιαστής, Νέα Υόρκη)

Από τους πλέον κλασικούς εκπροσώπους της μέσης ελληνικής οικογένειας της Νέας Υόρκης ο Μιχάλης Γιάνναρης, εκλέγεται σε μια περιφέρεια του Κουήνς που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Αστόρια και το Γουντσάιντ, με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής.  Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αστόρια και είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.  Γιος των Νικολάου και Μαγδαληνής Γιάνναρη και με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, ο Μιχάλης Γιάνναρης υποστηρίχθηκε, όπως αναμενόταν, από τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους και εξελέγη για πρώτη φορά Πολιτειακός Βουλευτής το 2000.  Στις εκλογές του 2009, έθεσε υποψηφιότητα για Πολιτειακός Γερουσιαστής και από το 2010 είναι μέλος της Γερουσίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.  Είναι, χρονικά, ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός που εκλέγεται στα Πολιτειακά Όργανα της Νέας Υόρκης, μετά τον Ντιν Σκέλο.
Αραβέλλα Σιμωτά (Πολιτειακή Βουλευτής, Νέα Υόρκη)

Η Αραβέλλα Σιμωτά γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1978, όμως οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ πριν καλά - καλά κλείσει τους πρώτους έξι μήνες ζωής.  Παρόλα αυτά, έμεινε κοντά στην ελληνική κοινότητα και την ιδιαίτερη πατρίδα της, έμαθε ελληνικά και το 2009 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη Πολιτειακή Βουλευτής στην Ιστορία της Νέας Υόρκης.  Διαδέχθηκε τον Μιχάλη Γιάνναρη, με τον οποίο έχει πολύ στενή συνεργασία, εκπροσωπώντας τις - ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος - περιοχές του Κουήνς.
Λεωνίδας (Λου) Ραπτάκης (Πολιτειακός Γερουσιαστής, Ροουντ Αιλαντ)

Ο Λεωνίδας (Λου) Ραπτάκης γεννήθηκε το 1959 στο Κάρνστον του Ρόουντ Άιλαντ και εκλέγεται σχεδόν ανελλιπώς στα Πολιτειακά Όργανα από το 1994, όταν και εξελέγη αρχικά Πολιτειακός Βουλευτής.  Από το 1996 κι έπειτα θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται συνεχώς Πολιτειακός Γερουσιαστής, με εξαίρεση το 2010, όταν κυνήγησε την θέση του Γραμματέα της Πολιτειακής Γερουσίας αλλά απέτυχε.  Πραγματοποιεί παρεμβάσεις για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και διατηρεί σχέσεις με την ελληνική κοινότητα και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
Νικόλ Μαλλιωτάκη

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη , κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί για το έργο της από εκατοντάδες νομοθέτες και πολιτικούς και παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε στις ΗΠΑ, στο αίμα της κυλά ελληνικό αίμα.

Ανήκει στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και μόλις το 2011 ανέλαβε καθήκοντα στη Γενική Συνέλευση του πολιτειακού Κοινοβουλίου. Εκπροσωπεί το Μπρούκλιν και το Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης και είναι η πρώτη στην ιστορία Ελληνοαμερικανίδα που είχε τις ικανότητες και τα προσόντα να αναλάβει μία τέτοια θέση.
Πηγή: newgreektv

Δεν υπάρχουν σχόλια: