Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ρύθμιση εισφορών για έχοντες και κατέχοντες

Με την ανάρτηση πριν από λίγα λεπτά στη Διαύγεια της εγκυκλίου για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τελειώνει (προς το παρόν) το σήριαλ για το αν η τρόικα θα μας επιτρέψει να ρυθμίσουμε τα χρέη σε 100 δόσεις ή όχι. 

Δημιουργώντας «κλίμα» τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν σήμερα τις λεπτομερείς οδηγίες εκτιμώντας ότι...
έτσι δίνουν έμπρακτη απάντηση σε όσους αμφισβητούν ότι θα υλοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων και για τα χρέη στην εφορία και για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Γράφει: Θάνος Τσίρος


Η εγκύκλιος του κ. Βρούτση, προφανώς και αναφέρεται στις 100 δόσεις. Η «είδηση» όμως δεν είναι εκεί. 

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει για έξι μήνες να πληρώνουν χωρίς καμία εξαίρεση και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και όλες τις δόσεις της ρύθμισης (οι πληρωμές μέχρι τις 21 του κάθε μήνα). 
Αν δεν το κάνουν, θα αποβάλλονται αυτόματα. Και μετά το εξάμηνο όμως, θα παρέχεται μόνο μια ευκαιρία σε όσους για λόγους ανωτέρας βίας χάσουν περισσότερες από μια δόσεις. 
Πολύ απλά: όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για όλη τη διάρκειά της, θα πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις. 
Διαφορετικά, το όποιο όφελος από τις προσαυξήσεις που διαγράφησαν θα κεφαλαιοποιείται ξανά και η διαδικασία πρακτικά θα ξεκινάει από την αρχή.

Που θα υποβληθεί η αίτηση

Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος δηλωθεισών – καταβληθεισών εισφορών (ΕΔΚ) στις ΑΠΔ, η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για το σύνολο των οφειλών του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα και αμελλητί η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΙΚΑ βάσει των ΕΔΚ των ΑΠΔ. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ενημερώνεται το Τμήμα Εσόδων του αρμόδιου υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να προβεί σε έλεγχο. Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.



Πότε χάνεται η ρύθμιση


Η εγκύκλιος αναφέρει: «Η ρύθμιση απώλλυται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης. Κατ΄εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση) ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) δύνανται να εφαρμοστούν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη στη ρύθμιση. Ως έτος προγράμματος ρύθμισης νοείται το 12μηνο με έναρξη από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση. Για τις ως άνω περιπτώσεις α΄ και β΄ η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. 
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, χωρίς τις εκπτώσεις του πίνακα της παραγράφου Α της παρούσας. 
Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το υπόλοιπο της κύριας οφειλής υπολογίζεται εκ νέου από 1.1.2013 με ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παράγραφο 11, της Υποπαραγράφου ΙΑ.2 της Παραγράφου ΙΑ΄του Ν.4152/2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια: