Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσία: το κράτος επιδοτεί το κυνήγι του λύκου!

lukosΠληθαίνουν οι επιθέσεις άγριων ζώων σε χωριά κυρίως απομακρυσμένων περιοχών της Ρωσίας, εξαιτίας της έλλειψης τροφής. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι τοπικές Αρχές συνιστούν στους πολίτες να μην κυκλοφορούν τις νύχτες, ενώ τα επιθετικά ζώα πυροβολούνται, ακόμη και από ελικόπτερα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν πιάνουν τα κρύα. Υπάρχουν περισσότερα πεινασμένα ζώα, που τους είναι όλο και πιο δύσκολο να βρουν τροφή στο δάσος. Γι’ αυτό μπαίνουν στα χωριά. Στην Καμτσάτκα (ρωσική Απω Ανατολή), για παράδειγμα, καταγράφηκε φέτος ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός από αρκούδες που δεν είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη. Θύματα των αφυπνισμένων σαρκοβόρων έχουν ήδη πέσει τρία άτομα, και υπάρχουν και...
δύο σοβαρά τραυματισμένοι.
Αλλά πιο συχνά οι αρκούδες επιτίθενται σεοικόσιτα ζώα και πουλερικά. Οι ειδικοί και οι κυνηγοί στην περιοχή, πιστεύουν ότι οι αρκούδες δεν μπορούν να κοιμηθούν από την πείνα. Τα ποτάμια της Καμτσάτκα είχαν φέτος λίγα ψάρια, και τα δάση είχαν λίγα μούρα. Πολλά ζώα δεν πρόλαβαν να συσσωρεύσουν λίπος και τώρα γυρεύουν τροφή, ακόμη και κοντά σε οικισμούς. Στην περιοχή έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, οι αρχές της Καμτσάτκα αποφάσισαν να πυροβολούν όλες τις αρκούδες μέχρις ότου έρθει η ώρα και πέσουν στην χειμερία νάρκη τους. Ετσι, έχουν σκοτωθεί 140 ζώα. Οι αρκούδες προκαλούν ζημιά και στη Μπασκιρία, όπου στα μέσα του Οκτωβρίου πέθανε ένας άνθρωπος που συνέλεγε μανιτάρια.
Μαζικές επιθέσεις λύκων
Ωστόσο πιο συχνά το φόβο σπέρνουν οι λύκοι, που περιφέρονται στους δρόμους των οικισμών τη νύχτα. Τα πρώτα τους θύματα είναι τα μαντρόσκυλα που είναι δεμένα στις αυλές με σιδερένιες αλυσίδες και δεν μπορούν να αντισταθούν. Έτσι στη Δημοκρατία των Κόμι, τα άγρια ζώα έχουν σκοτώσει ήδη τρία σκυλιά. Στην περιοχή του Καλινινγκράντ οι λύκοι έφαγαν 35 πρόβατα και άλλα 20 οικόσιτα ζώα. Στην Τουβά καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις επιθέσεων λύκων σε οικόσιτα ζώα. Στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι λύκοι σκότωσαν 9 πρόβατα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι λύκοι επιτίθενται σε οικόσιτα ζώα στα όρια ενός οικισμού.
Οι τοπικές αρχές κάθε περιοχής αποφασίζουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα άγρια ζώα που αποτελούν κίνδυνο για ανθρώπους και τα οικόσιτά τους ζώα. Εξάλλου, κάποιο πρόγραμμα για ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει. Βέβαια, στις περιοχές όπου οι επιθέσεις των λύκων είναι μεμονωμένες, οι αρχές δεν εκδίδουν επίσημες άδειες για χρήση όπλων. Στους φοβισμένους κάτοικους συνιστάται να τηρούν απλούς κανόνες ασφάλειας. Να μην βγαίνουν το βράδυ από το σπίτι, να μην αφήνουν παιδιά στον δρόμο χωρίς επιτήρηση, να κλείνουν τα σκυλιά στο σπίτι, και όταν συναντήσουν ένα άγριο ζώο να τηλεφωνούν σε κυνηγούς. Οι αξιωματικοί δεν διευκρινίζουν συνήθως τι πρέπει να κάνει κανείς όταν βλέπει απέναντί του ένα λύκο, και ο κυνηγός δεν απαντά στο τηλέφωνο.
Πώς αντιμετωπίζεις την αρκούδα;
Οι αρκούδες, σε αντίθεση με τους λύκους, επισκέπτονται σπανίως τους οικισμούς. Γι’ αυτό οι προφυλάξεις είναι διαφορετικές. Να μην πηγαίνει κανείς μόνος του στο δάσος, την ώρα που βρίσκεται στο δάσος να μιλάει δυνατά ή να τραγουδάει, ώστε τα ζώα να τον ακούσουν και να μην πλησιάζουν τους ανθρώπους, και μόλις διακρίνει κανείς μια αρκούδα, να μην κάνει απότομες κινήσεις, αλλά να αρχίσει να υποχωρεί αργά-αργά. Σε περίπτωση επίθεσης από αρκούδα, καλύτερα να πέσει κανείς στο έδαφος και να προσποιηθεί τον νεκρό. Οι δυνατότητες να σωθείς από μια αρκούδα τρέχοντας, ή ανεβαίνοντας σ’ ένα δέντρο, είναι ελάχιστες. Όμως υπάρχουν και περιοχές όπου οι οδηγίες από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Ο αριθμός των ζώων υπερβαίνει όλα τα αποδεκτά όρια, και επιβάλλεται να μειωθεί δραστικά.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η αδικαιολόγητη εξόντωση των ζώων, για την οποία προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2 έως 5 χιλιάδες ρούβλια (45-115 ευρώ). Το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων και Οικολογίας, παρέχει άδεια για κυνήγι με σκοπό την «ισορροπία» του πληθυσμού των ζώων. Η χρήση όπλου επιτρέπεται σε αστυνομικούς και κυνηγούς.
«Κυνήγι» από ελικόπτερα!
Η ομοσπονδιακή νομοθεσία προβλέπει μόνο τον τουφεκισμό των λύκων. Η χρήση παγίδων και δηλητηρίων είναι απαγορευμένη. Οι τοπικές αρχές έχουν ειδικό προϋπολογισμό γι’ αυτούς τους σκοπούς. Έτσι, στη Γιακουτία θα διατεθούν τα 32 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 744 χιλιάδες ευρώ) για την αντιμετώπιση των λύκων. Εκτός από τα τουφέκια, οι τοπικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ελαφρά αεροσκάφη και ελικόπτερα για βολές στους λύκους από αέρος.
Στην περιοχή του Ιρκούτσκ, η απόσταση μεταξύ των οικισμών είναι μεγάλη, και υπάρχει έλλειψη αστυνομικών που θα έσωζαν τους κατοίκους από τους λύκους. Στο μεταξύ, τα ζώα που εντοπίζονται στην περιοχή πλεονάζουν κατά τρεις φορές. Φτάνουν τις τέσσερις χιλιάδες, ενώ το αποδεκτό όριο αντιστοιχεί σε 800. Γι’ αυτό τον λόγο οι ντόπιοι κάτοικοι φροντίζουν την ασφάλειά τους από μόνοι τους. Καθένας που σκοτώνει έναν λύκο επιδοτείται από το κράτος με περίπου 450 ευρώ. Για έναν χωρικό της περιοχής του Ιρκούτσκ, αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, όταν ο μέσος μισθός εδώ αντιστοιχεί σε περίπου 620 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της περιοχής διαθέτει 6 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 140 χιλιάδες ευρώ) γι’ αυτές τις πληρωμές.
Τα ζώα και η ισορροπία της φύσης
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης «για την προστασία και την αξιοποίηση της φύσης, των υδάτινων πόρων και της περιβαλλοντικής ασφάλειας» της περιοχής του Οριόλ, Νικολάι Βισεγκορόντσκι, θεωρεί ότι η βίαιη «ρύθμιση» του πληθυσμού των λύκων πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. «Οι άγριοι λύκοι σπανίως επιτίθενται σε ανθρώπους», λέει ο Βισεγκορόντσκι. «Το 60% της διατροφής τους αποτελούν οι αρουραίοι και άλλα μικρά ζώα. Φοβούνται τους ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύκοι έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην διατροφική αλυσίδα, γιατί έχουν κεντρική θέση σ’ αυτήν. «Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περιοχή του Οριόλ. Μόλις εμφανιστεί ένας λύκος, αμέσως μειώνεται ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών, γατών και αλεπούδων με λύσσα», συνεχίζει ο Βισεγκορόντσκι. «Καμιά φορά οι λύκοι τρώνε κατοικίδια. Όμως από την άποψη της φυσικής επιλογής, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά προσαρμοσμένα από τον άνθρωπο, και ανεπαρκώς προσαρμοσμένα για τη ζωή στην άγρια φύση, γι’ αυτό τα σκοτώνει ένας πιο δυνατός κρίκος της διατροφικής αλυσίδας, ο λύκος, ή ο τίγρης στην Άπω Ανατολή».
Ο Βισεγκορόντσκι υπογράμμισε ότι όταν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των λύκων στην περιοχή, τη θέση τους θα πάρουν οι αρουραίοι, οι αλεπούδες και τα άγρια σκυλιά που θα αναλάβουν τον ρόλο του αρπακτικού, και επίσης θα επιτίθενται σε ανθρώπους. Και σημειώνει ότι σ’ αυτή την περίπτωση οι λύκοι αποτελούν μάλλον τον «καλό της υπόθεσης».
Πηγή : http://www.econews.gr/
http://kynoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: