Μια πρωτοβουλία για την πόλη και όχι μόνο!
ΤΟ «+μετέχω», είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πριν από έξι μήνες περίπου, στις αρχές του καλοκαιρού του 2013.
Σκοπός του, να βάλει το δικό του θετικό πρόσημο στην πόλη και όχι μόνο, στην καθημερινότητά μας, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην παιδεία μας, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη συλλογικότητα, σε ό,τι μπορεί να κάνει την πόλη μας και τη διαβίωσή μας σ’ αυτήν ακόμα καλύτερη.
Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου και το θετικό πρόσημο (+) συν, που αντικαθιστά το συν από...
τη λέξη συμμετέχω = +μετέχω!
Το +μετέχω, μέσα από πέντε προτάσεις με θετικό πρόσημο, αναδεικνύει τους στόχους του:
+μετέχω … ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές αντιλήψεις, γιατί επιδιώκω την συνδιαμόρφωση μιας νέας άποψης για τον τόπο μου μέσα από τη σύνθεση ιδεών και απόψεων.
+μετέχω … για να αλλάξω την καθημερινότητά μου με σεβασμό και ευαισθησία στο περιβάλλον, με τον πολιτισμό ως βασικό άξονα λειτουργίας της κοινωνίας μου, με την παιδεία και τις ανάγκες των νέων ως βασική προτεραιότητα των επιδιώξεών μου.
+μετέχω … με δράσεις και διαρκείς παρεμβάσεις, που σέβονται τον άνθρωπο, χωρίς ηγεμονισμούς και με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, γιατί θέλω ο ενεργός και ενημερωμένος πολίτης να γίνει σημείο αναφοράς των αλλαγών που είναι απαραίτητες, για ένα διαφορετικό, καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο.
+μετέχω … για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα που είναι απαραίτητες για την πρόοδο του τόπου μου.
+μετέχω … γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μείον (-) και το μηδέν (0) στα κοινά με θετικό πρόσημο.
Σε ένα μικρό μονόφυλλο, δίνουν το στίγμα τους:
«Ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι αρχές, οι άλλοι… είναι υπεύθυνοι για την εικόνα και την προοπτική της πόλης. ΟΚ… Εμείς; Η πρωτοβουλία Δραμινών +μετέχω είναι μία ομάδα μικρότερων-και-μεγαλύτερων-νέων με μεράκι να αναλάβει δράση για πιο όμορφη και δημιουργική Δράμα».
Στην άλλη πλευρά του μονόφυλλου αναφέρονται: «Κορύλοβος, Φαλακρό, νερά πηγών, καθαριότητα, ανάδειξη μνημείων, τουρισμός, δάση, ορεινός όγκος, ανακύκλωση, έξυπνες πόλεις, κυκλοφοριακό, βιώσιμη κινητικότητα, ποδηλατόδρομοι, πάρκινγκ, πράσινο, γενικό πολεοδομικό σχέδιο, πλάνο ανάπτυξης 20ετίας, παλιά πόλη, ενοποίηση παλιά πόλης – Αγίας Βαρβάρας – κήπου, μουσική, Dramaixa, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, ονειρούπολη, νέες τεχνολογίες, free Wi-Fi, όψεις κτιρίων, επιχειρηματικότητα, παρατημένα στρατόπεδα – κτίρια, αδέσποτα, αισθητική, παράδοση, πολιτισμός, κινηματογράφος, χρώμα, αθλητισμός, νεολαία, δουλειές, graffiti, Δόξα Δράμας, υγεία, παιδεία, θέατρο, τέχνη, αλληλοϋποστήριξη». Ουσιαστικά, μερικά από τα θέματα που μπορεί να ασχολείται και να ασχοληθεί το +μετέχω.
Άλλη ματιά στην πόλη
«Προβληματισμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση στη Δράμα, είπαμε να σχηματίσουμε μια ομάδα και με λίγα και μικρά πράγματα να μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας στην πόλη μας», λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Δερμεντζόγλου.
«Κάποιοι είχαν κάποια ενασχόληση με την πολιτική, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν», λέει, για να επαναλάβει πολλές φορές στη συνέχεια της κουβέντας μας, ότι το +μετέχω δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. «Πάνω απ’ όλα αγαπάμε την πόλη μας. Βλέπουμε την ανεργία, βλέπουμε οικονομικά να αιμορραγεί. Σκεφτήκαμε να καταγράψουμε τα πιο σημαντικά προβλήματα και ότι ιδέες έχουμε, σιγά-σιγά να προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις.»
Ρωτάμε: Ποια είναι η δική σας άποψη για τον τόπο μας, πώς διαμορφώνεται, τι θα έπρεπε να γίνει για να αλλάξει κάτι;
«Θα έπρεπε όλοι οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, να συμμετέχουν ποιο δημιουργικά γι’ αυτή την πόλη». λέει ο κ. Γ. Δερμεντζόγλου. «Διότι και από τις μετέπειτα δράσεις μας, αποδείχθηκε ότι η ομαδική εργασία επιβάλλεται και δεν απαιτεί καθόλου μεγάλο κόπο. Με ομαδική εργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Λίγο να προσφέρει ο καθένας από τον ελεύθερο χρόνο του, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τη ζωή μας σ’ αυτή την πόλη. Και νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανένας σ’ αυτό. Έχουμε βγάλει έξω την πολιτική και είπαμε να ασχοληθούμε με την πόλη μας. Γι’ αυτό έχουμε βάλει και το συν (+) μπροστά από το λογότυπο «μετέχω», γι’ αυτό θέλουμε να προσθέτουμε. Δεν θέλουμε να αφαιρούμε και να ασκούμε μια αφαιρετική «πολιτική». Θέλουμε να λέμε: τι είναι αυτό; Άσχημο. Ωραία. Αυτό θα διορθωθεί έτσι. Δεν θέλουμε να μείνουμε με το δάχτυλο και να λέμε κοιτάξτε αυτό. Αυτό είναι μισή δουλειά. Θα μας άρεζε να λέμε, και είναι και πιο φρόνιμο, ότι είναι αυτό είναι έτσι, και μπορεί να διορθωθεί έτσι.»
Επέμεινα στο θέμα της πολιτικής: Να σταθούμε σε ένα σημείο. Επειδή το λέτε συχνά, έξω από την πολιτική. Εντούτοις, ότι και να κάνει κανείς, είναι πολιτική. Ό,τι κι αν κάνει κάποιος, ό,τι διαμορφώνει τη ζωή τη δική μου και των άλλων, είναι πολιτική. Όχι βέβαια με την στενή έννοια της πολιτικής και της κομματικής. Όλο αυτό πώς το βλέπετε;
«Είμαστε ικανοποιημένοι, όταν πετυχαίνουν οι δράσεις μας, όταν βλέπουμε να υλοποιούνται οι δράσεις. Όταν βλέπουμε ότι ο κόσμος μένει ευχαριστημένος, με το χαμόγελο στα χείλη από αυτά που προσφέρουμε στον κόσμο. Νοιώθουμε ικανοποιημένοι όταν συνεργάζονται δύο σωματεία και πετυχαίνουν μια πολύ καλή δράση.»
Ο κ. Δερμεντζόγλου, τονίζει ότι έχουν σχέδια δημιουργίας ενός δικτύου, μέσα από το οποίο θα δικτυωθούν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία, «γιατί μπορούν να πετύχουν πολλά μαζί. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας πολυχώρος, παράδειγμα το παλιό δημαρχείο που ανασκευάζεται, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί και να στεγάζονται εκεί κάποια σωματεία και κάποιοι σύλλογοι. Θα ήταν πιο δημιουργικό για την πόλη, ώστε να γίνονται κάποιες κοινές δράσεις και προσπάθειες.»
Σε μια άλλη ερώτηση επέμεινα ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά τα οποία έχετε ως σχέδια να κάνετε, οδηγούνται και οδηγούν σε πολιτικές πράξεις. Να τολμήσω μια ερώτηση. Θα μπορούσε ίσως, η κίνηση αυτή, να μετατραπεί στο μέλλον σε μια δημοτική παράταξη η οποία θα θελήσει να ασχοληθεί με τον Δήμο ώστε να κάνει κάποια πράγματα;
Ειλικρινής ο κ. Δερμεντζόγλου, απαντά: «Το σωματείο μας αριθμεί έξι μήνες ζωής. Ακόμα γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε σε μια φάση που συνεχώς με τις δράσεις μας έρχονται καινούρια μέλη. Άμεση προτεραιότητα έχει η υλοποίηση των δράσεων. Ήδη είναι πάρα πολλές και δεν προλαβαίνουμε. Με τον ρυθμό που έρχονται τα μέλη, αυξάνονται και οι ιδέες. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Εμένα προσωπικά με ευχαριστεί, να βλέπω να βελτιώνεται η ζωή μου στην πόλη και θέλω να το σταματήσω εκεί. Το τι είναι να γίνει στο μέλλον, δεν νομίζω ότι θα το αποφασίσω εγώ. Ο αρχικός σκοπός μας, είναι ότι δεν έχουμε σχέση με τα κόμματα. Το μέλλον θα δείξει!»
Κ. Τόλιος: Στην άκρη οι διαφορές μας
«Βάλαμε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες μας, κομματικά και πολιτικές αντιλήψεις και ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, είπαμε να κάνουμε κάτι θετικό για την πόλη μας», μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Τόλιος, μέλος του +μετέχω και τονίζει: «Πέρα από την κριτική που ασκούμε όλοι, που εντοπίζουμε τα λάθη κτλ., είπαμε ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει μαζί με κάτι αρνητικό που εντοπίζουμε, να προτείνουμε και κάτι θετικό στην πράξη, κάτι πρακτικό. Η αρνητική κριτική είναι πιο εύκολο πράγμα, βγαίνουμε στο ίντερνετ και τα λέμε. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν λέμε βέβαια ότι όλα είναι λάθος και στραβά. Υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν, στόχος μας είναι να βρίσκουμε και εντοπίζουμε πράγματα που δεν λειτουργούν και να προτείνουμε πώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, κάτι θετικότερο.»
Ρωτώντας τον κ. Τόλιο, τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας από εμάς, ώστε να βάλει το δικό του θετικό πρόσημο, μας απαντά: «Εμείς θέλουμε τον πολίτη ενεργό, να βγει έξω να ρωτήσει, να δει πώς μπορεί να φανεί χρήσιμος, να μην μείνει στον καναπέ και να κράζει και να είναι το στείρο και αρνητικό. Να έρθει μαζί μας, να ενεργοποιηθεί έστω και με άλλους συλλόγους και ομάδες, να βοηθήσει σε συσσίτια κτλ. Όλοι μπορούν να ενεργοποιηθούν. Από το να καθαρίσουν ένα παρκάκι μπροστά στη γειτονιά τους, έναν παιδότοπο, αντί να περιμένεις και να γκρινιάζεις γιατί δεν έρχεται ο Δήμος να το καθαρίσει. Ας μαζευτούν δέκα γονείς να πάρουν μια σακούλα να το καθαρίσουν μόνοι τους. Είναι ένα απόγευμα δουλειά. Να ενεργοποιηθούν όλοι, αυτό ζητάμε εμεί. Από το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος.»
Ε. Στέφου: Ομάδα ενεργών πολιτών
Η κα Ελένη Στέφου, είναι μέλος του +μετέχω. Μιλώντας στον «Π.Τ.» για το τι θα έπρεπε να αλλάξει στην πόλη, επισημαίνει κυρίως το κυκλοφοριακό πρόβλημα: «Η σημερινή κατάσταση είναι γενικά δύσκολη. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι πεζόδρομοι και νομίζω ότι βοηθάει που το δημαρχείο και το διοικητήριο είναι δίπλα. Θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο, αν και άλλες υπηρεσίες βρισκόντουσαν αρκετά κοντά στο ίδιο σημείο, κυρίως για τους πολίτες».
Μιλώντας για το +μετέχω, λέει: «Είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών. Ο καθένας έχει τις σκέψεις και τις ιδέες του. Γι’ αυτό μαζευτήκαμε πολλοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικές σκέψεις. Αυτό που σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος, είναι: κάντε κάτι, κι εμείς θα έρθουμε μαζί σας! Θέλουμε να βρούμε τα προβλήματα που έχουμε στις γειτονιές, στο Δήμο, στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δράμας. Δεν είμαστε μια ομάδα που θα βγει και θα κατηγορήσει. Είμαστε μια ομάδα η οποία θα προτείνει λύσεις στα προβλήματα.»
Δράσεις
Οι κυριότερες δράσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα το +μετέχω, αφορούν κυρίως τον πολιτισμό. Ξεκίνησε με παρέμβαση στην περιοχή του Κορυλόβου κάνοντας καθαρισμό του χώρου. Ο Κορύλοβος έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε χώρο μαζικού αθλητισμού, και έτσι πρέπει να ειδωθεί από όλους μας. Χρειάζονται όμως παρεμβάσεις όπως επαρκής φωτισμός, οικολογικό ταρτάν στη μία πλευρά του δρόμου, πιθανότατα χημικές τουαλέτες κτλ. Το +μετέχω δουλεύει πάνω σ’ αυτό.
Μια άλλη δράση αφορούσε το Dramaica, το μουσικό φεστιβάλ της πόλης. Πέρυσι είχαν διαθέσει κάποια ερωτηματολόγια, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά στη φετινή διοργάνωση και στον τρόπο συμμετοχής του +μετέχω σ’ αυτό.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας, η ομάδα του +μετέχω άνοιξε, καθάρισε και λειτούργησε τον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο» στον δημοτικό κήπο. Δίνοντας έτσι το έναυσμα για καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον χώρο και όχι μόνο για προβολές ταινιών. Στα πλαίσια αυτά, πρόβαλλαν μάλιστα και ταινίες μικρού μήκους σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Υπάρχουν σκέψεις για ένα δίκτυο συσσιτίων στην πόλη, όπου θα μπορούν να βοηθούν όλοι οι δημότες. Για παράδειγμα, όταν μαγειρεύει μια νοικοκυρά, θα μπορούσε να κάνει μια-δυο μερίδες παραπάνω, τις οποίες θα συγκεντρώσει το δίκτυο συσσιτίου και θα τις διαθέτει ανάλογα. Όπως για παράδειγμα φαγητό που περισσεύει από εστιατόρια και ταβέρνες κτλ., το οποίο θα μπορούσε αντί να πεταχτεί στα σκουπίδια, να δοθεί σε ανθρώπους που το χρειάζονται.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελλοντικές δράσεις που έχουν στα σκαριά τα μέλη του +μετέχω, όμως θα ήταν καλύτερα να μην αναφερθούμε σ’ αυτές, καθώς αναφέρονται σε μέλλοντα χρόνο και είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν.
Ομάδες
Προκειμένου να ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο +μετέχω, έχουν δημιουργεί τέσσερις ομάδες δράσεων με διαφορετικό αντικείμενο.
1. Πολιτισμού – Παιδείας – Τουρισμού – Αθλητισμού.
2. Αλληλεγγύης – Κοινωνικής συνοχής – Υγείας.
3. Επιχειρηματικότητας – Νέων τεχνολογιών – Καινοτομίας.
4. Πολεοδομία – Χωροταξίας – Αρχιτεκτονικής – Τεχνικά θέματα.
Του Θανάση Πολυμένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου