Τα ονόματα Alvarez και Marsal, Black Rock, Oliver Wyman, Pimcoδεν είναι γνωστά στον μέσο Ευρωπαίο, ωστόσο οι εταιρείες αυτές εμπλέκονται σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει αναλάβει η τρόικα και έχουν στοιχίσει στους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία πάνω από 80 εκ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Euobserver, σχετικά με τον σκοτεινό ρόλο που έχουν παίξει στην ευρωπαϊκή κρίση.
Οι εταιρείες συμβούλων που θεωρούνται «ανεξάρτητες» αποφασίζουν πόσα χρήματα θα χρειαστεί μία χώρα ή ένα τραπεζικό σύστημα, ωστόσο η δράση τους παρουσιάζει συχνά προβλήματα καθώς καταγγέλλονται συγκρούσεις συμφερόντων και μυστικές συμφωνίες. Σημειωτέον, ότι καμία από αυτές δεν έχει επιλεγεί με διαγωνισμό....
Με τη σειρά τους, οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί συνεργάζονται πάντα με τις «μεγάλες τέσσερις εταιρείες» δηλαδή Deloitte, Ernst&Young, KPMGκαι PriceWaterhouseCoopers (PwC). Όλες οι παραπάνω εταιρείες διαχειρίζονται ντε φάκτο μονοπωλιακά τα ευρωπαϊκά προγράμματα δανεισμού.
Το άρθρο παραθέτει ορισμένα παραδείγματα για τη δράση τους.
Η Alvarez και Marshal κέρδισε 12 εκατομμύρια ευρώ από την ισπανική κρίση και αποκόμισε 6,6 εκ. από την κυπριακή διάσωση. Σύμφωνα με έρευνα που γίνεται στην Κύπρο – μετά από καταγγελίες που εμπλέκουν και τον κεντρικό τραπεζίτη – ο οίκος πήρε 1,1 εκ. για να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.
Τον Δεκέμβριο «προσελήφθη» ξανά από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η χώραδιαπραγματευόταν δάνειο από την ΕΕ. Η συνεργασία έγινε παρά τις αντιρρήσεις του ΔΣ της Τράπεζας που έβλεπε σύγκρουση συμφερόντων.
Έτσι, η τράπεζα πήρε 960.000 ευρώ και ακόμη 270.000 για διάφορα έξοδα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που η ίδια αξιολόγησε. Πήρε ακόμη 2,7 εκ. συν 540.000 ευρώ για την αναδιάρθρωση της ίδιας τηςΚεντρικής Τράπεζας και της Λαϊκής.
Η σύγκρουση συμφερόντων όμως ήταν «η κορυφή του παγόβουνου» γιατί φέτος τον Οκτώβριο τα κυπριακά ΜΜΕ έφεραν στο φως αστρονομική πληρωμή στην εταιρεία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την έγκριση του ΔΣ.
Το μπόνους αντιστοιχεί με το 0.1% του συνολικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που ήταν 15,7 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως από τη συμφωνία και από αλληλογραφία, προκύπτει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Π. Δημητριάδης και ο Χ. Χιρς του οίκου, συμφώνησαν να πληρωθεί η τράπεζα ανάλογα με το κονδύλι που θα έβγαινε ότι θα χρειάζονταν οι τράπεζες.
Η τελική συμφωνία προέβλεπε «κούρεμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο αντικειμενική ήταν η αξιολόγηση της εταιρείας για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών όταν ουσιαστικά το συμφέρον της ήταν να είναι όσο το δυνατό χειρότερη, αφού θα επωφελείτο αναλογικά από τη διάσωση;
Ο Δημητριάδης ανέφερε πως ο αμερικανικός οίκος είχε προειδοποιήσει ότι θα έφευγε από το πρόγραμμα αν δεν έπαιρνε τα χρήματα αυτά και ότι ο ίδιος ήταν υπό πίεση.
Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ο οίκος απαίτησε 15 εκατομμύρια, το πλήρες ποσό που συμφωνήθηκε, ωστόσο όταν το ΔΣ «επαναστάτησε» δέχτηκε να πάρει 4,75 εκ., αδιαπραγμάτευτα αυτή τη φορά.
Το ΔΣ με τη σειρά του αμφισβητεί ότι όντως η απόφαση πάρθηκε υπό πίεση, λέγοντας πως ο κ. Δημητριάδης είχε έξι μήνες στη διάθεσή του να φέρει την υπόθεση των απαιτήσεων στο Σώμα ή στην τρόικα, ωστόσο επέλεξε να μην το κάνει.
Όσον αφορά την Ιρλανδία, τον Ιανουάριο του 2011 η κεντρική τράπεζα προσέλαβε την BlackRock Solutions (συμβουλευτική εταιρεία της BlackRock που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 3 τρισ. ευρώ), μετά το αίτημα για δάνειο 85 εκατομμυρίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να αξιολογήσει την αντοχή των τραπεζών σε «στρες τεστ».
Για την αξιολόγηση πήρε 30 εκ. ευρώ ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, έπεσε έξω στην πρόβλεψη για τα κέρδη, αφού είχε «δει» κέρδη 1,9 δισ. μεταξύ 2011 και 2013 ωστόσο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι τράπεζες είχαν κέρδος 0,4 δισ. ευρώ.
Οι ιρλανδοί πολιτικοί είχαν παραδεχτεί ότι η επιλογή της εταιρείας έγινε σε καθεστώς πίεσης από την τρόικα. Ο κεντρικός τραπεζίτης ομολόγησε ότι η τρόικα του είχε πει πως έπρεπε να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες και δεν μπορούσαν να ακολουθηθούν ορθόδοξες μέθοδοι επιλογής εταιρείας συμβούλων.
Ορισμένοι ιρλανδοί βουλευτές έχουν θέσει το ερώτημα αν υπήρξαν «παιχνίδια» δεδομένου ότι η BlackRock, έχει παραδεχτεί ότι έχει «επιχειρηματικές υποθέσεις» στην Ιρλανδία αξίας πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ και περιουσιακά στοιχεία 162 δισ. Μετά το πρόγραμμα, η BlackRock ανακοίνωσε πως θα αγοράσει 3% της Bank of Ireland, την οποία είχε αξιολογήσει η θυγατρική της, το 2011.
Πηγή: nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου