Τις πρώτες μέρες του 2013, έρευνα των Financial Times για την περίοδο 2007 – 2013 κατέτασσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στην χειρότερη θέση παγκοσμίως. Αξιολογώντας την χρηματιστηριακή κίνηση του 2012, οι Financial Times έγραφαν για παγκόσμια επίδοση, καθώς το Κυπριακό χρηματιστήριο κατέγραφε ζημιές 97%! Εξηγούσαν, ότι όποιος επέλεξε να επενδύσει σε αυτό, έχασε μέσα σε ένα έτος το 60% των χρημάτων του...
Η αρνητική πορεία του ΧΑΚ δεν ήταν έκπληξη, αφού ο γενικός δείκτης τιμών αποτελεί στην ουσία την προέκταση της πορείας των κυπριακών τραπεζών. Το PSI Βενιζέλου στην Ελλάδα, σχεδιασμένο «στο πόδι» και με στόχο μόνον την εξασφάλιση των ισχυρότερων δανειστών, δεν λάμβανε καμμία πρόνοια για τις κυπριακές τράπεζες και του αδελφούς Κυπρίους.
Η συνέχεια είναι γνωστή και ανάλογη της ανευθυνότητας της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, από την οποία δεν έχουμε πολλά να ζηλέψουμε. Το κούρεμα των καταθέσεων οδήγησε το Κυπριακό χρηματιστήριο σε περαιτέρω πτώση. Το σοκ για τους μετόχους αλλά και την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της ήταν και είναι μεγάλο, καθώς δεν χάθηκαν μόνο μεγάλα ποσά από τις μέχρι τότε «σίγουρες» καταθέσεις , αλλά χάθηκε και η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ η χώρα πτώχευσε. Όσο για το ΧΑΚ, ενδεικτικό είναι ότι αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας και δημοσίευσης του Κλαδικού Δείκτη Τραπεζών από τις 31 Οκτωβρίου 2013, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη.
Για τη χώρα μας και το ΧΑΑ, τα πράγματα μοιάζουν φαινομενικά πολύ διαφορετικά. Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν και ο γενικός δείκτης ξεπέρασε εντυπωσιακά το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων. Όσο για τον εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ ή του κουρέματος των τραπεζικών μας καταθέσεων, η κυβέρνηση Σαμαρά εξασφάλισε σταθερότητα (και όπου να’ ναι ανάπτυξη) που δεν επιτρέπει τέτοιες κακεντρεχείς συζητήσεις.
Πόσο μακριά είναι η Κύπρος;
Από το 2009 που ο Κώστας Καραμανλής το έβαλε στα πόδια, οι κυβερνήσεις μας υπέγραψαν τα πάντα, ακολούθησαν όλες τις οδηγίες και τους εκβιασμούς των δανειστών, δέσμευσαν την χώρα, εξασφάλισαν όσο μπορούσαν τους «εταίρους» μας και τους έδωσαν πολύτιμο χρόνο να οχυρωθούν και να απεγκλωβιστούν από το ελληνικό πρόβλημα. Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν είχε άλλη επιλογή ώστε να επιβιώσει και να αποφύγει την φυλακή.
Πόσο μας φοβούνται σήμερα οι δανειστές;
Οι Έλληνες δεν ρωτήθηκαν από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου εάν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, αλλά και όταν αργότερα ψήφισαν (στις βουλευτικές εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα), με τη βοήθεια όλων των τηλεοπτικών καναλιών και των εκδοτών, απάντησαν ότι θέλουν το ευρώ και δεν θέλουν να τους πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις. Εύκολα ερωτήματα σε δύσκολους καιρούς!
Πότε θα προτιμούσατε να φύγουμε από το ευρώ;
* Οι χρηματιστηριακές μας εκτιμήσεις σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν «επενδυτική πρόταση» ή προτροπή για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων κινητών αξιών.
του Δημήτρη Κουτσονίκα
Νέα Πολιτική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου