Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το δίλημμα της κάλπης

ekloges kalpi 534 3551Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εθνικέ εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται οι εισηγήσεις υπουργών αλλά και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ προς τον Αντ. Σαμαρά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο» υποστηρίζουν όλο και περισσότερα από τα πρόσωπα που επηρεάζουν τον αρχηγό της ΝΔ, χωρίς όμως ωστόσο να έχουν κατορθώσει προς το παρόν να... πείσουν τον ίδιο, ο οποίος επιμένει ότι από το 2014 η προσπάθεια της κυβέρνησης θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς και θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα.
Οι περισσότερες από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως αρχίζουν να πυκνώνουν οι εισηγήσεις για εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
«Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη χαλαρή ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές για να μετατρέψει σε ψήφο τιμωρίας προς την κυβερνητική πολιτική» υπογραμμίζουν οι θιασώτες αυτής της πρότασης. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τότε θα ακυρωθεί η πιθανή επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές, όπου φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αρκετές από τις εκλογικές δυνάμεις τους.

Κορυφαίοι υπουργοί αρχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις ευρωεκλογές, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει στην πολιτική πίεση, με αποτέλεσμα να παραλύσει η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Για τους λόγους αυτούς οι τριπλές κάλπες αρχίζουν να φαντάζουν ως μονόδρομος για αρκετά στελέχη. Στους συνάδελφους τους που αντιτείνουν ότι δεν είναι εύκολο να καταφύγει σε εκλογές μια κυβέρνηση που προεδρεύει στην ΕΕ απαντούν ότι η ελληνική προεδρία ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Απριλίου, καθώς θα αρχίζει τότε η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, με την Ευρωβουλή να μην λειτουργεί και την Κομισιόν να υπολειτουργεί.

Υπάρχουν όμως πολλά στελέχη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από τις ευρωεκλογές αξιοποιώντας την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και τη δημοσιοποίηση τον οριστικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία από τις Βρυξέλλες που θα πιστοποιούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όλα αυτά ο κ. Σαμαράς τα ακούει προς το παρών με αρνητική διάθεση υποστηρίζοντας ότι το 2014 θα είναι σαφώς καλύτερο για τους Έλληνες από το 2013. Αποδίδει τις εισηγήσεις αυτές σε ένα αδικαιολόγητο πανικό των συνεργατών του και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει αδιατάρακτα το έργο της, τουλάχιστον ως τις προεδρικές εκλογές, στις αρχές του 2015. Από την άλλη πλευρά η πίεση και η ένταση που δημιούργησαν τα γεγονότα των ημερών (διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συζήτηση του προϋπολογισμού κτλ.) δεν έχουν προς το παρών δώσει τη δυνατότητα στο επιτελείο του Πρωθυπουργού να έχει μια οργανωμένη συζήτηση μαζί του για ζητήματα στρατηγικής έτσι ώστε να συζητηθούν με άνεση όλες οι προτάσεις. Τέτοιες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με βεβαιότητα μεταξύ του κ. Σαμαρά και των στενών συνεργατών του. Αλλά οι οριστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν περί τα τέλη Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωση της εαρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ.
«Ως τότε όλα θα είναι ανοιχτά» επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές. Αλλά δεν τις φοβάται κιόλας επειδή πιστεύει πως, όταν ο ελληνικός λαός κληθεί να επιλέξει ξανά ποιος θα τον κυβερνήσει, θα επιλέξει εκείνον που εγγυάται σταθερότητα και αξιοπιστία. Ας το έχουν υπόψη του όσοι κραδαίνουν το αίτημα των εκλογών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: