Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κυνηγοί εκτέλεσαν αρκούδα και το μωρό της στον Γράμμο. Το αρκουδάκι ξεψύχησε τραυματισμένο πάνω στη μητέρα του (φωτογραφίες)

Συνοριοφύλακες, που έκαναν περιπολία κοντά στο χωριό Πολυάνεμος της Καστοριάς, εντόπισαν κηλίδες αίματος στον δασικό δρόμο και ειδοποίησαν την οργάνωση «Αρκτούρος».

Όταν έφτασε η ομάδα άμεσης επέμβασης, με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν συγκλονιστικό. 
Σε μικρή απόσταση από τον δρόμο, το μεγαλόσωμο θηλαστικό ήταν πεσμένο μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Πάνω στο άψυχο σώμα του, ήταν νεκρό και το μωρό, που δεν είχε κλείσει έναν χρόνο ζωής...


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρκούδα χτυπήθηκε από κυνηγούς, που είχαν στήσει καρτέρι για αγριογούρουνα. Το ζώο προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί περισσότερο και σωριάστηκε νεκρό μέσα στο δάσος. Στη συνέχεια, οι κυνηγοί πυροβόλησαν και το αρκουδάκι, που έπαιζε αμέριμνο 30 μέτρα μακρύτερα. Τα σημάδια δείχνουν ότι, όταν έφυγαν οι εκτελεστές, το μωρό σύρθηκε τραυματισμένο προς τη μάνα του και ξάπλωσε πάνω της, περιμένοντας να ξυπνήσει…
Σε αυτήν την θέση το βρήκαν οι διασώστες του Αρκτούρου, που επιβεβαίωσαν το τραγικό νέο. Το αρκουδάκι είχε ακόμα τα μάτια ανοιχτά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του τα έκλεισε συγκλονισμένος. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, ήταν αφάνταστα ταραγμένος. «Εξοργίζομαι , μας είπε, με τους τους οπλοφόρους, όποιοι και να είναι αυτοί . Δολοφόνησαν την μάνα πρώτα και μετά τραυμάτισαν το μικρό της . Συνήθως, τα μικρά είναι σε κοντινή απόσταση από τη μάνα , γιατί ανακαλύπτουν τη ζωή και παίζουν γύρω της. Όπως κάνουν και τα παιδιά μας».
bears dead from gun 3 mtx
Το 2013, ήταν μια μαύρη χρονιά για τον ειδικά προστατευόμενο πληθυσμό των αρκούδων. Εκτός από τα οκτώ αιματηρά τροχαία, έχουν θανατωθεί άλλες 8 αρκούδες από κυνηγούς. Η πιο πρόσφατη ήταν στη Μύκανη Καλαμπάκας, κοντά στον Ίωνα ποταμό, στο δασος Ρίγκλοβο. Επρόκειτο για αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών! Και σε αυτή την περίπτωση, η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι (πίσω από το δεξί αυτί), πιθανόν με μονόβολο.
Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από τον νόμο, με ποινή φυλάκισης.
Κυριότερη απειλή για την αρκούδα, δυστυχώς, παραμένει ο άνθρωπος.
Χρίστος Βασιλόπουλος
Σχετικά με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ: http://www.arcturos.gr
- See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/kinigi-ektelesan-arkouda-ke-moro-tis-sto-grammo-arkoudaki-xepsichise-travmatismeno-pano-sti-mitera-tou-vinteo-ke-fotografies/#sthash.asNZ8Rt0.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: