Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Εθνικό κτηματολόγιο δασικής καύσιμης ύλης αποκτά η Ελλάδα

2A623ED3EDE25E103840C84B90B5AD2E.jpgΈπειτα από 27 μήνες έρευνας του ευρωπαϊκού έργου ArcFUEL, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά εθνικό κτηματολόγιο δασικής καύσιμης ύλης.

Το ArcFUEL είναι ένα έργο LIFE+, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά, επικεφαλής του έργου είναι η εταιρεία Epsilon International, ενώ την επιστημονική υποστήριξή του έχουν αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η εταιρεία πληροφορικής Algosystems. 
Στόχος του προγράμματος, που...
λήγει στο τέλος του χρόνου, ήταν η παραγωγή επικαιροποιημένων χαρτών καύσιμης ύλης που θα χρησιμοποιούνται σε διαχειριστικές καταστάσεις δασικών πυρκαγιών.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μάρκος Μποναζούντας, συντονιστής και υπεύθυνος της ελληνικής πλευράς του Arc Fuel, στο περιθώριο συνεδρίου για τα αποτελέσματα του έργου, που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται στην ουσία για ένα νέο εργαλείο για την προστασία των δασών από πυρκαγιές καθώς έχει καταγραφεί η καύσιμη ύλη, δηλαδή τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν στο έδαφος, όπως τα φύλλα ή οι πευκοβελόνες.
hartografhsh%20kaysimh%20ylh%20thesslaon
«Η καινοτομία των χαρτών του Arc Fuel για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι η καλύτερη ανάλυσή τους αφού η εκτίμηση της καύσιμης ύλης δεν έγινε ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όπως γίνεται συνήθως, αλλά σε κλίμακα 50 επί 50 μέτρων», είπε ο κ. Μποναζούντας, τονίζοντας ότι οι χάρτες μπορούν εύκολα να ενημερωθούν και να «επικαιροποιηθούν» ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τον κ. Μποναζούντα, η γνώση της καύσιμης ύλης σε ένα δάσος «βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, δίνοντας στοιχεία στους πυροσβέστες για την ταχύτητα και την ένταση της φωτιάς σε διαφορετικά σημεία», ενώ όπως σημείωσε, η χαρτογράφηση της καύσιμης ύλης που έχει γίνει είναι κατά 90% αξιόπιστη.
Το Arc Fuel θα είναι, από το 2014, στη διάθεση όλων των αρμόδιων αρχών προκειμένου να διευκολύνει το έργο της δασοπυρόσβεσης, αλλά και προστασίας των δασών.
arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: