Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Άτακτη υποχώρηση Στουρνάρα - Χατζηδάκη μετά το αντάρτικο βουλευτών: Τι αλλάζουν στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πρόθυμος να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς οι διατάξεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Αντιδράσεις από βουλευτές της δικομματικής

Διακόπηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής λόγω των έντονων διαφωνιών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της δικομματικής για τη ρύθμιση που αφορά στους πλειστηριασμούς. 
Κύρια ένσταση αποτελεί το γεγονός ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και άλλες άσχετες διατάξεις όπως για τη ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ...
Σε απόσυρση διατάξεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, οι οποίες δεν έχουν προθεσμίες ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός επέμεινε, ωστόσο στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9.
Τα άρθρα που αποσύρθηκαν από τον υπουργό αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που απέκτησαν υποκαταστήματα άλλης χώρας της ΕΕ (πλην της Ελλάδας), τη συγχώνευση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων σε μια Γενική Διεύθυνση και διατάξεις που αφορούσαν το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι διατάξεις που απαλείφονται τώρα -ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων ρυθμίσεων που έχουν προθεσμίες, όπως ο ΚΕΔΕ- θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου για τις τράπεζες και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ως προς τις διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ η οποία λήγει 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και απαιτείται παράταση, οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.
Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.
«Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί ένα κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.
Επιμένει στο άρθρο για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις
Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.
Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.
Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση
Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη. Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν στον ΚΕΔΕ και το άρθρο 12 (τροποποιήσεις στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών), λέγοντας πως αν έχουμε φτάσει εδώ και δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να καταστήσει εφαρμόσιμη τη νομοθεσία, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των βουλευτών, πολύ περισσότερο που στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπορούσαν οι διατάξεις να κατατεθούν εκεί.
Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.
Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.
Αντίδραση και από τη Ντόρα Μπακογιάννη
«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».
Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: