Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Χύτρα ταχύτητας και ζελατοδυναμίτιδα τα πρώτα ευρήματα της αντιτρομοκρατικής

xutra-taxutitas-kai-zelatodynamitida-ta-prota-eyrimata-tis-antitromokratikis ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η ΕΛ.ΑΣ.

Εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε έκρηξη στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι με αποτέλεσμα να τραυματίστούν δύο άνθρωποι.
Τα πρώτα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αφορούν μια χύτρα ταχύτητας και ζελατοδυναμίτιδα, που παραπέμπουν στην οργάνωση της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.
Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε στις 9:55 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο site zougla.gr όπου ενημέρωσε ότι σε λίγα λεπτά θα γίνει έκρηξη. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.
Όπως γράφει το... Βήμα, ο διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε λόγο για πρωτοφανές χτύπημα που δεν αποκλείεται να σνυδέεται με  εκείνο στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας...

«Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", της "Σέχτας" και άλλων, που στρέφονταν κατά του "σύγχρονου καταναλωτισμού", κατά των "εφησυχασμένων μικροαστών" κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11 η ώρα άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».
Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τις 11 στην είσοδο του πάρκινγκ στον παράδρομο της Αττικής Οδού.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί.

Στο χώρο του Mall υπήρχαν 220 άτομα.
Οι δύο τραυματίες ήταν άνδρες της εταιρείας security, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Εκεί βρέθηκαν και άνδρες της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέρος αλλά και την ώρα που επιλέχθηκε η επίθεση αυτή, δεδομένου ότι ήταν ένα πολυσύχναστο σημείο σε ώρα που υπάρχουν πολλά παιδιά και νέοι λόγω των πρωινών κινηματογραφικών προβολών.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το σημείο που άφησαν τον ωρολογιακό μηχανισμό. Και αυτό γιατί δεν ήταν εμφανές σημείο (στο πρώτο επίπεδο, κάτω από τις κυλιόμενες σκάλες, απέναντι από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας) και συνεπώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρουν οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τους πολίτες και να υπήρχαν τραγικά αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι η ώρα της επίθεσης. Ήταν μέρα μεσημέρι και όχι νύχτα, που συνήθως χτυπούν οι οργανώσεις  του αντάρτικου πόλης. 
Λόγω της έκρηξης με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και οι συρμοί κινούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.

Παράλληλα, παραμένει κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

Ανακοίνωση για το χτύπημα εξέδωσε το ίδιο το the Mall:

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου» αναφέρεται και προστίθεται: Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».


Σχετικές φωτογραφίες:



1881885.jpg1881887.jpg1881886.jpg1881890.jpg1881899.jpg1881878.jpg1881894.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: