Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για άνεργες γυναίκες

Προκηρύχθηκε το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας για το 2013

Το πρόγραμμα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηµατικότητας» θα επιδοτήσει άνεργες γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών για την ίδρυση επιχείρησης. Η συνολική χρηματοδότηση για τις 8 επιλέξιμες Περιφέρειες της Ελλάδας διαμορφώνεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

   100% επιδότηση   
Και στις δύο δράσεις του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας οι δικαιούχοι θα λάβουν 100% επιδότηση και δεν απαιτείται να διαθέτουν δικό τους χρηματικό κεφάλαιο.

Δράση 1

Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας για γυναίκες 18-35 ετών. Θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ ως επιδότηση.

Δράση 2

Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας για γυναίκες 36-64 ετών. Θα διατεθούν...
20 εκατ. ευρώ ως επιδότηση.

Επιδότηση έως €32.000 ανά δικαιούχο



Στο πλαίσιο του προγράμματος, η μορφή της ενίσχυσης συνίσταται στη:
  • επιχορήγηση από 10.000 έως 20.000 ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών,
  • επιχορήγηση μέχρι €12.000 του ετήσιου μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη ενός ανέργου (ισοδύναμο μίας ετήσιας μονάδας εργασίας – ΕΜΕ).
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί το ποσό για την κάλυψη του ετήσιου μισθολογικού κόστους, δύναται να παραταθεί η περίοδος απασχόλησης μέχρι εξάντλησης του ποσού των €12.000.
Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους δεκαοκτώ μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Ποιες περιοχές εντάσσονται στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα


Στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικότητας για άνεργες γυναίκες είναι επιλέξιμες οι εξής 8 Περιφέρειες της χώρας:
  • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,
  • Βορείου Αιγαίου,
  • Δυτικής Ελλάδας,
  • Ηπείρου,
  • Θεσσαλίας,
  • Ιόνιων Νήσων,
  • Πελοποννήσου,
  • Κρήτης.

Δικαιούχοι του προγράμματος επιχειρηματικότητας


Οι ∆ικαιούχοι της ∆ράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούµενες από ανεργία, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους µέλους της ΕΕ ή να είναι οµογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας.
Συγκεκριμένα, αιτήσεις στο πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας θα υποβάλλουν γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούµενες από ανεργία, χαρακτηριστικά τα οποία ορίζονται ως εξής:
  • έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
  • έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
  • έχουν κλείσει την ατοµική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηµατική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας, ή
  • απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόµενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
  • Αυτοαπασχολούµενες ασφαλισµένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς µε εισόδηµα χαµηλότερο από το εισοδηµατικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής «Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών» της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2011 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2010), το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.591 Ευρώ ανά άτομο και σε 13.842 Ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται απολυµένες γυναίκες, των οποίων η σύµβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς και απολυµένες, των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α’ βαθµού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
Απαραίτητα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης


Για την τεκµηρίωση των δικαιούχων σύµφωνα µε τις παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προσκοµιστούν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
  • Ανεργες: ∆ελτίο ανεργίας σε ισχύ την ηµεροµηνία έναρξης της επιχειρηµατικής τους δραστηριότητας για όσες έχουν κάνει έναρξη και δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υποβολή της πρότασης και µέχρι την έναρξη της επιχειρηµατικής δραστηριότητας, για όσες δεν έχουν ιδρυθεί ακόµα ή βεβαίωση από τον ΟΑΕ∆ ότι είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων.
  • Απολυµένες κατά την τελευταία τριετία: Βεβαίωση απόλυσης από εργοδότη (καταγγελία της σύµβασης εξαρτηµένης εργασίας ορισµένου ή αόριστου χρόνου, πλήρους ή µερικής απασχόλησης) και βεβαίωση ΟΑΕ∆ ότι δεν έχει γίνει αναγγελία πρόσληψης από την καταγγελία της σύµβασης έως την ηµεροµηνία έναρξης της επιχείρησης ή υποβολής πρότασης στο πρόγραµµα.
  • Επιχειρηµατίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους την τελευταία τριετία: Βεβαίωση διακοπής άσκησης επιτηδεύµατος της ∆.Ο.Υ και βεβαίωση ΟΑΕ∆ ότι δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία αναγγελία πρόσληψης στο διάστηµα από τη διακοπή της επιχείρησης έως την έναρξη της νέας επιχείρησης.
  • Απειλούµενες από ανεργία (εργαζόµενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας): Θεωρηµένο αντίγραφο αγωγής επίσχεσης εργασίας στο όνοµα του δικαιούχου.
  • Απειλούµενες από ανεργία (εργαζόµενες σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99: Βεβαίωση εργοδότη / απόφαση πρωτοδικείου για την αίτηση ή απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99.
  • Αυτοαπασχολούµενες: Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα και Εκκαθαριστικό Σηµείωµα για το οικονοµικό έτος 2012 (εισοδήµατα 2011).
Η παραπάνω τεκμηρίωση είναι απαραίτητη, προκειμένου η ενδιαφερόμενη άνεργη να υποβάλει αίτηση για επιδότηση από το νέο πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, για τις απολυμένες γυναίκες θα πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση, με την οποία θα δηλώνεται ότι η σύμβαση τους δεν καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς επίσης και ότι ο εργοδότης δεν είναι σύζυγος ή συγγενής Α’ βαθμού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
Όσες υποψήφιες δικαιούχοι εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες, θα πρέπει να δηλώσουν μόνο μία κατηγορία, της επιλογής τους.

Σε ποιες γυναίκες θα δοθεί προτεραιότητα


Προτεραιότητα δίνεται σε υποψηφίους που εντάσσονται σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες και λαμβάνουν πρόσθετη βαθμολόγηση:
  • Γυναίκες για τις οποίες προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει κατ΄ έτος το όριο φτώχειας όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Γυναίκες γονείς πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών.
  • Γυναίκες με ειδικές ανάγκες ή δικαιούχοι που έχουν σύζυγο / τέκνο / -α που ανήκουν στην ομάδα των ΑμΕΑ.
  • Γυναίκες – μέλη οικογενειών με άνεργο – απολυμένο τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της οικογένειας (σύζυγος / γονέας / τέκνο μέχρι 24 ετών σε σχέση κοινής διαβίωσης) και με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το οικογενειακό όριο
  • φτώχειας ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών.
  • Μακροχρόνια άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες πάνω από 12 μήνες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας (ανύπαντρες / διαζευγμένες / σε διάσταση / χήρες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο ανήλικο τέκνο, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων μητέρων).
  • Γυναίκες θύματα trafficking ή οικογενειακής βίας.
  • Γυναίκες ωφελούμενες από Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤοπΕΚΟ) και Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις Ανάγκες των Τοπικών Αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ).

Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν


Η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να έχει γίνει από την 1/9/2012 και έως την ημερομηνία που θα οριστεί στην απόφαση ένταξης της άνεργης γυναίκας στο πρόγραμμα. Η επιχείρηση που θα ιδρυθεί από κάθε δικαιούχο μπορεί να είναι ατομική (ακόμη και με έδρα το σπίτι), Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Αστικός Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Στις σελίδες 13-14 και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 (μετά το τέλος της σελ. 27) του Οδηγού του Προγράμματος, μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Επιλέξιμες δαπάνες
Επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας 2013 είναι οι ακόλουθες:
  • Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
  • Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
  • Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι μηνών από την
  • Έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • • Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα


Οι αιτήσεις για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηµατικότητας» ξεκινούν στις 1/3/2013 και θα γίνονται δεκτές έως τις 29/3/2013.

Περισσότερες πληροφορίες


Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον ΕΦΕΠΑΕ και τους εταίρους του στο τηλ. 210 6985210 και το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥ∆ ΕΠΑΕ στο τηλ. 8011136300.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

Η ∆ηµόσια ∆απάνη (40.000.000 ευρώ) του προγράµµατος συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (ΕΚΤ), και από το Ελληνικό ∆ηµόσιο. 
Το πρόγραµµα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας» συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (Ε.Κ.Τ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων» και στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης µέσω της δηµιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας  των απειλούµενων από την ανεργία γυναικών, των ανέργων – αιτούντων εργασία και των ανενεργών γυναικών.
Συνημμένο αρχείο

Οδηγός Επιδοτούμενου Προγράμματος Επιχειρηματικότητας για άνεργες γυναίκες 18-64 ετών

Odigos-Programmatos-Gunaikeia-Epixeirimatikotita (.pdf)


Δεν υπάρχουν σχόλια: