Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η -νέα- πολιτική ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη


Tα νέα πολιτικά δεδομένα στην συμπρωτεύουσα...


Σημαντικές ανακατατάξεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα πολιτικά επίπεδα στη συμπρωτεύουσα. 
Καταλύτης υπήρξε η οριστική πτώση του Παναγιώτη Ψωμιάδη που από «Μακεδονάρχης» βαδίζει στην αποστρατεία. Η δεκαετής αυτοκρατορία που είχε χτίσει ο Πανίκας γκρεμίζεται τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της επαφής του με την κοινωνία. 
Βεβαίως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και αναζητεί τρόπο για να διατηρηθεί στο πολιτικό στερέωμα της Βόρειας Ελλάδας.
Αντίθετα μεγάλο προβάδισμα απέκτησε ο...
νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο αμέσως μετά την εκλογή του επέλεξε να συναντήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν μέσω μάλιστα σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Ο έτερος πολιτικός που βρίσκεται ψηλά στην κομματική ιεραρχία είναι ο Θόδωρος Καράογλου. 
Από τη θέση του ως Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης διατηρεί τη δυνατότητα να συνομιλεί θεσμικά με το Μέγαρο Μαξίμου και να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν κυρίως στη Θεσσαλονίκη. 
Στόχος του είναι να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2014, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις τον αναγκάζουν να επανεξετάσει τα σχέδια και τη στρατηγική του. 
Σαφώς μικρότερη επιρροή σε επίπεδο Θεσσαλονίκης έχει για την ώρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος δεν έχει ξεδιπλώσει τη μελλοντική στρατηγική του, που περιλαμβάνει από την επανεκλογή του ως βουλευτής μέχρι την τιμητική έξοδο από τα δημόσια πράγματα.
Ο Κώστας Γκιουλέκας, κινείται σε πολύ χαμηλούς τόνους και ρυθμούς. Έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όμως η βουλευτική του ιδιότητα δεν τον βοηθά ιδιαίτερα να χτίσει το αυτοδιοικητικό προφίλ που θέλει. 
Από την άλλη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Καλαφάτης, κινείται μέχρι σήμερα μεθοδικά και αθόρυβα, έχοντας υπόψη του τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Έχει μείνει μακριά από τις κόντρες τον αυτοδιοικητικών στοχεύοντας στο να παρουσιαστεί ως η καλύτερη και άφθαρτη λύση για υποψήφιος για το δημαρχιακό θώκο. 
Η Έλενα Ράπτη και ο Γιώργος Ορφανός δεν έχουν μέχρι στιγμής, δώσει το στίγμα των προθέσεών τους.
Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες, η Διοικούσα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη απέκτησε νέο Πρόεδρο, τον Μηνά Σαμαντζίδη. Σοβαρός, μεθοδικός και χαμηλών τόνων, ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει την κομματική γεωγραφία του Βορρά, ενώ έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει και πάλι την κομματική οργάνωση της Θεσσαλονίκης. 
Ένας πρώην πρόεδρος, ο ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος φαίνεται πως βάζει και πάλι πλώρη για την εκλογή του ως Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης. Τον ευνοεί μάλιστα το γεγονός ότι ο πρώτος σε σταυρούς, Θόδωρος Καράογλου, θέλει να εμπλακεί στην αυτοδιοίκηση, καθώς και το ότι αυξήθηκαν οι έδρες από 7 σε 9.
Βεβαίως πάντα υπάρχουν και τα υπόλοιπα στελέχη που κατά περιόδους έχουν αναλάβει θέσεις, κομματικές και διοικητικές και διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στις εξελίξεις της ΝΔ Θεσσαλονίκης. 
Αρκετοί ανήκουν στα δύο παλιά στρατόπεδα, το Καραμανλικό και το Μπακογιαννικό, όμως υπάρχουν και πολλοί που κινούνται ανεξάρτητα.
Από αυτούς, ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα ένας συγκεκριμένος παράγοντας μεγάλου όγκου, περισσότερο σωματικού και λιγότερο πολιτικού, που δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι το αξίζει. 
Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, πρόλαβε κιόλας να πλευρίσει συγκεκριμένο πολιτικό, στον οποίο έχει ποντάρει τα ρέστα του. Θεωρεί μάλιστα ότι το ποντάρισμα αυτό θα του βγει και η πολιτική του τύχη θα είναι καλύτερη από την τύχη που έχει στα τραπέζια των καζίνο, στα οποία είναι τακτικός θαμώνας.
Οι ζυμώσεις και οι ανακατατάξεις στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν. Θα επανέλθουμε.
antinews
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: