Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό


Άρθρο του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου ΕΣΕΕ 


Εάν ήθελα ως μικρομεσαίος έμπορος να απευθύνω μία ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά που να εκφράζει την αγωνία μου για το μέλλον της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας  
θα έλεγα τα εξής:

«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των δύσκολων αποφάσεων θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. 
Έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα από την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με εσάς, ούτε καν σε εθιμοτυπικό επίπεδο. Βεβαίως δεν μπορώ να παραβλέψω ότι προέχουν οι συναντήσεις σας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
Θα ήθελα όμως να σας υπενθυμίσω ότι μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες της προηγούμενης περιόδου ήταν η υποβάθμιση του ρόλου των εκπροσώπων της κοινωνίας στην χάραξη πολιτικών. 
Οποιοδήποτε και αν είναι το σχέδιο για την αντιμετώπισης της κρίσης, όσο δύσκολη και εάν είναι η εφαρμογή του, δεν μπορεί να προωθηθεί ερήμην της κοινωνίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πακέτο των 11,9 δις επώδυνων μέτρων αποτελεί προϋπόθεση καταβολής της επόμενης δόσης και παραμονής μας στο ευρώ, ενώ θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά η τακτική της Τρόικας σε καμία περίπτωση δεν μας το διασφαλίζει. 
Η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη δόση θα εκτινάξει και πάλι το εξωτερικό χρέος μας στα 335 δις, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί αποκλειστικά στο εσωτερικό της χωράς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, να κλείσει εκκρεμότητες και να αποτελέσει το κεφάλαιο για τα ισοδύναμα αναπτυξιακά μετρά που αναζητούμε εναγωνίως.
Όσο οι προεκλογικές δεσμεύσεις τίθενται στο περιθώριο και μεταφέρονται σιωπηρά στο βάθος της τετραετίας και κατ´ επέκταση στις καλένδες, αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα αντέξουμε και πότε θα δούμε οι μικρομεσαίοι την ανάκαμψη, την ανακούφιση, την ασφάλεια, την δικαιοσύνη & την εργασία που περιμένουμε;
Με απογοήτευση διαπιστώνω ότι τα 18 μέτρα του Ζαππείου σήμερα δεν ακούγονται ούτε σε χρονοδιάγραμμα και μου δημιουργούν την ανησυχία, ότι θα πάνε τελικά περίπατο. Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες είχα βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές και δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι. Δυστυχώς αυτό που βλέπω να διανοίγεται μπροστά μου είναι μία ζοφερή πραγματικότητα νέων μέτρων η οποία ακυρώνει προσδοκίες αναστροφής του κλίματος και μου δημιουργεί αμηχανία.
Πρέπει λοιπόν η αξιοπιστία της Κυβέρνησης να αποκατασταθεί παράλληλα και στο εσωτερικό, επαναδιατυπώνοντας τα μέτρα της προγραμματικής συμφωνίας με τα σημερινά δεδομένα και με την πεποίθηση ότι αυτή την φορά θα αποτελέσουν την βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.


Η αγωνία του Έλληνα εμπόρου έγκειται στο ότι πλέον βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να παλεύει για την επιβίωση της επιχείρησής του. Έχω ακούσει λεπτομερείς αναλύσεις για τους πόρους που πρέπει να αντλήσει η κυβέρνηση για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών μας, πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος για μέτρα στήριξης της χειμαζόμενης αγοράς.
Οφείλετε λοιπόν να προσανατολίσετε τις πολιτικές σας παρεμβάσεις στο πλαίσιο που ορίζει η ανάγκη της συγκυρίας, προς την προστασία των πλέον εκτεθειμένων στην κρίση κοινωνικών ομάδων. 

Για παράδειγμα, τα 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να δοθούν με αυστηρούς όρους και με την προϋπόθεση να περάσουν στην πραγματική οικονομία, να ρυθμίσουν παλαιά δάνεια νοικοκυριών και να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η καταβολή των οφειλών 7 δις του δημοσίου σε ιδιώτες μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλών και είναι βέβαιο, ότι τουλάχιστον τα 4 δις δεν θα χρειαστεί καν να εκταμιευτούν, αφού συνιστούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν μέσα στην τριετία της κρίσης. 

Επιπλέον η εφαρμογή του συμψηφισμού οφειλών από και πρός το δημοσίο θα απελευθερώσει ρευστότητα στην αγορά και ξεκινώντας με τον συμψηφισμό των οφειλών γιατρών και φαρμακοποιών θα ξεμπλοκάρει τον χώρο της υγείας και θα κλείσει ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό μέτωπο.
Ο ορισμός και η νομοθετική προστασία της "εντός κρίσης υπερχρεωμένης επιχείρησης", με μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες, αυτόματης ένταξης στις υπάρχουσες ρυθμίσεις, αναστολής των ποινικών διώξεων και των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για την τελευταία τριετία, δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος, ενώ αντίθετα σημαίνει πολλά για εμάς και την επιβίωση μας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζω πολύ καλά την ευαισθησία που έχετε επιδείξει για το μέλλον της ελληνικής Μμε επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων της. 
Γνωρίζω πολύ καλά επίσης ότι διαθέτετε την βούληση, την αποφασιστικότητα και τον πατριωτισμό για να εφαρμόσετε εκείνες τις πολιτικές που θα υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον. 
Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα ακούσετε με προσοχή τη φωνή των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και θα οδηγήσετε την ελληνική οικονομία και κοινωνία στο δρόμο της σωτηρίας και όχι της εξαθλίωσης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Βασίλης Κορκίδης
Μικρομεσαίος Έμπορος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: