Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Και… οι πολιτικοί, κύριε;

Η “παιδική χαρά” παίζει με “πυρηνικά”...

Την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να «λερώσει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα χέρια της, αγοράζοντας απεριόριστο αριθμό ομολόγων χωρών με προβληματικές οικονομίες, που σόκαρε τους κερδοσκόπους, και έστειλε στις αγορές ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Φρανκφούρτης να μην αφήσει το ευρώ να διαλυθεί.
Χθες, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να μην βρει… συνταγματική ανορθογραφία στη συμμετοχή της Γερμανίας στον ESM, οδήγησε το ευρώ στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Και… έκλεισε πονηρά το μάτι στην Άνγκελα Μέρκελ, για αύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στον Μηχανισμό πάνω από το πλαφόν των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, εφόσον υπάρχει η σχετική έγκριση της Μπούντεσταγκ.
Τα δυο γεγονότα, συνδέονται ευθέως μεταξύ τους...
Και συνθέτουν ένα μωσαϊκό «πυρηνικών» που έχει πλέον στη διάθεσή της η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα, καίρια και πειστικά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία «μολύνει» το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Μέχρι σήμερα, «μίλησαν» οι τεχνοκράτες, στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι, και οι δικαστές, στο πρόσωπο της Καρλσρούης. 
Και… οι πολιτικοί, κύριε;  
Προφανώς και οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι δεν μπορούν πλέον να κρύβονται ή να διστάζουν. 
Η «παιδική χαρά»… παίζει πλέον με πυρηνικά. 
Ας το καταλάβουν και ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που υπαγορεύει το όποιο πολιτικό μέγεθος και εκτόπισμα διαθέτουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: