Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πρόσωπα κάνουν την πολιτική



Μερικές σκέψεις για να σπάσουμε και το βαρύ κλίμα των ημερών. 

Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι η «αποπροσωποποίηση» της πολιτικής είναι λάθος. 

Το στερεότυπο που καλλιεργήθηκε από την Αριστερά, πως σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα, αποδεικνύεται ότι δεν στέκει ιστορικά. 
Οι αποφάσεις και οι επιλογές, οι μεγάλες νίκες και οι μεγάλες ήττες, έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή...

Είναι προφανές ότι η πολιτική διαμορφώνεται από πρόσωπα, τα οποία φέρουν και την ευθύνη ως προς τη χάραξή της. Σε κάθε δε περίπτωση, τα πρόσωπα είναι εκείνα που αναλαμβάνουν στο όνομα της κοινωνίας και των θεσμών να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους αναθέτει ο πολίτης. Συνεπώς, δεν έχει σημασία τι λέει και τι πράττει ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση, αλλά ποιος έχει την ευθύνη να κάνει πράξη το όραμα. Εφόσον βέβαια υπάρχει.
Για να φτάσουμε λοιπόν στο δια ταύτα. Σήμερα μας βολεύει να επιρρίπτουμε γενικώς και αορίστως όλα τα κακά στην πολιτική και στους πολιτικούς, αγνοώντας ότι η πολιτική ασκείται από πρόσωπα που έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Αυτό βεβαίως βολεύει και τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν βρει τον τρόπο να απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Ακούμε ότι γι αυτό ή για εκείνο φέρει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και δεν ξέρω πόσα άλλα κόμματα.
Τουλάχιστον ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε. 
Η ανωνυμία δεν κάνει κανέναν αόρατο. Η ιστορία δεν γράφεται από κόμματα ούτε από οργανώσεις. Η ιστορία είναι γεγονότα τα οποία έχουν εκλυτικό αίτιο μια απόφαση. Και τις αποφάσεις, ακόμα και όταν λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο, τις παίρνουν τα πρόσωπα. Απ’ αυτές μάλιστα κρίνεται αν θα καταγραφούν ως ηγέτες ή απλώς ως διαχειριστές.
Οι καιροί που διανύουμε, δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία στα πρόσωπα να βγουν μπροστά και να πάρουν το ρίσκο της ιστορίας. 
 Επιτέλους θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε ονόματα και να ψάχνουμε για ονόματα. 
Ασφαλώς υπό την προϋπόθεση ότι και τα «ονόματα» έχουν το κουράγιο να διατυπώσουν ένα όραμα για το μέλλον. 
Σε τελευταία ανάλυση, τα πρόσωπα κάνουν την πολιτική και όχι η πολιτική τα πρόσωπα. Σκεφθείτε μόνο αν θα υπήρχε Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ΠΑΣΟΚ χωρίς Ανδρέα, Κόμμα Φιλελευθέρων χωρίς Βενιζέλο, κλπ. Το σκέφτεστε ακόμα;



Δεν υπάρχουν σχόλια: