Όταν έχεις παίξει όλα τα σενάρια, ε δεν μπορεί κάποτε θα πέσεις μέσα. Το τελευταίο που ανακάλυψε το Spiegel είναι ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», και αφιερώνει μάλιστα στο περιοδικό για το θέμα αυτό πέντε σελίδες. Πάλι καλά.
Πριν από 3 μήνες είχε αφιερώσει 12 σελίδες με τον τίτλο «Ακρόπολη αντίο», εξηγώντας μας το γερμανικό σχέδιο για την ελληνική έξοδο. Ένα χρόνο πριν από αυτό μας είχε «αποκαλύψει», ότι η...
Ελλάδα «εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη». Τον περασμένο Νοέμβριο είχε παίξει το σενάριο εξόδου από το ευρώ ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Μόλις πρόσφατα, στις 24 Ιουλίου του 2012, μας έκανε ακόμα μια φορά την... κηδεία...
Τα όσα γράφει το Spiegel λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη, δεν είναι θετικά για τη χώρα μας. Ο υπότιτλος του άρθρου άλλωστε στο περιοδικό τα λέει όλα και φανερώνει και την σκοπιμότητα του.
Το Spiegel τονίζει ότι «η Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε μέσο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» για να υποβάλλει στον αναγνώστη του, ότι για χάριν αυτού του στόχου θα «πειραχθεί» και η έκθεση της τρόικας, ώστε να διευκολύνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Άρθρα όμως που υποστηρίζουν ότι θα «πειραχτεί» η έκθεση της τρόικας ώστε να ευνοηθεί η Ελλάδα δεν βοηθούν την χώρα μας, την υπονομεύουν ακόμα περισσότερο στην γερμανική κοινή γνώμη.
Στα δεδομένα τώρα: Κατά το περιοδικό η καγκελάριος φέρεται έχει καταλήξει στην πεποίθηση, ότι η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση εντός του φθινοπώρου. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να το αποτρέψουμε» φέρεται σύμφωνα με το Spiegel να είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε στενό κύκλο συνεργατών της. Αυτά συμβαίνουν επειδή η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της, πάντα σύμφωνα με το «Der Spiegel» θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ευρωζώνη, πέρα από την άμεση ζημιά για τη Γερμανία ύψους 62 δισεκατομμύριων ευρώ.
Αυτή η απόφαση υπέρ της Ελλάδας, κατά το Spiegel, ελήφθη στην καγκελαρία πολύ πριν παρουσιάσει η τρόικα το νέο πόρισμα της για τη χώρα. Που κατέληξαν; Όχι βέβαια στην επιμήκυνση που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση. Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα (δηλαδή πρόσθετη βοήθεια σε αυτήν που ήδη έχει συμφωνηθεί) επειδή δεν θα είχε γι’ αυτό την αναγκαία πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή. Αυτό που πάντα σύμφωνα με το Spiegel διαπιστώθηκε στη γερμανική κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει είναι «η ανακατανομή των δόσεων του σημερινού δεύτερου πακέτου: Μεγαλύτερες δόσεις στην αρχή και μικρότερες αργότερα, έτσι που τελικά να προκύψει μηδενική αλλαγή».
Αν αυτή η πληροφορία του Spiegel ισχύει, τότε η εκτίμηση που έκανε το newpost στις 2 Σεπτεμβρίου (το παρασκήνιο της συνάντησης Στουρνάρα-Σόιμπλε στο Βερολίνο) ότι ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπεν Κνάπεν δεν είχε έρθει τυχαία στην Ελλάδα και δεν είχε προτείνει τυχαία στον Στουρνάρα «προκαταβολική εκταμίευση του συμφωνημένου δανείου», αλλά επρόκειτο για μια ενέργεια συμφωνημένη με το Βερολίνο είναι απολύτως ακριβής.
Η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των περίπου 70 δισ. που υπολείπονται για την Ελλάδα μπορεί να κρατήσει την χώρα ζωντανή τουλάχιστον για 12 μήνες. Για την κυρία Μέρκελ όμως το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι ότι βγάζει την Ελλάδα από το κάδρο ως τις επόμενες γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Το «ελληνικό ζήτημα» άλλωστε κάνει τεράστια ζημιά στην γερμανική κυβέρνηση, φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση και δεν είναι μια υπόθεση που θα ήθελε κανείς να είναι ανοικτή σε προεκλογική περίοδο.
Για να επαληθευτεί το άρθρο του Spiegel θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Να «πειραχτεί» όντως η έκθεση της τρόικας και να γίνει στη συνέχεια ταχύτερη εκταμίευση δόσεων. Από την χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα τουλάχιστον φαίνεται, ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί…
Θέμης Δαγκλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου