Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ…

Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο νικητής των εκλογών Αντώνης Σαμαράς, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 
Ή μάλλον, ανάμεσα στο… σημερινό και το χθεσινό ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στη ρητορική που αναπτύσσει κατά της Κουμουνδούρου. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει με τη σειρά του στο να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο… ΠΑΣΟΚ του 1977. Και να μην είναι διατεθειμένος να ψαλιδίσει τις όποιες πιθανότητες έχει να γίνει στις επόμενες εκλογές… ΠΑΣΟΚ του 1981...

Το ΠΑΣΟΚ που ξέμεινε στην Ιπποκράτους από την άλλη, διαισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. 
Η συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θα το διατηρήσει στο προσκήνιο ως κόμμα εξουσίας. Και ενδεχομένως διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα καινούριο κόμμα, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμείνει ως το τέλος να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ.
Μόνο που είναι εξίσου πιθανό, ο ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ. Και ουσιαστικά να ασκεί αντιπολίτευση στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, και όχι απευθείας στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Με μια τέτοια τακτική, το ΠΑΣΟΚ, ή… όπως θα λέγεται τότε το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα έχει συρρικνωθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Σε βαθμό… εξαϋλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: