Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά έχει ιστορική ευθύνη ή θα διασώσει την Ελλάδα τροποποιώντας το Μνημόνιο ή θα υπάρξει βίαιη χρεοκοπία


Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά έχει ιστορική ευθύνη ή θα διασώσει την Ελλάδα τροποποιώντας το Μνημόνιο ή θα υπάρξει βίαιη χρεοκοπία - Ποια η νέα υπουργική ομάδα - Η τύχη της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την στάση της  Γερμανίας* Ποια η νέα υπουργική ομάδα 
* Η τύχη της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την στάση της Γερμανίας
Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. 
Αυτή η κυβέρνηση όμως έχει μια ιστορική ευθύνη. 
Η νέα πολιτική ηγεσία βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση: 
Θα κατορθώσει να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου ή θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία;  
Θα επιτύχει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ή θα χάσει την τελευταία ιστορική ευκαιρία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; 
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ οι πιέσεις από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εντείνονται. 
Η Ελλάδα καλείται να εμφανιστεί στο Eurogroup, αλλά και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 28-29 Ιουνίου με ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες.  
Θα κατορθώσει η νέα κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα;
Το μεγάλο όπλο της νέας κυβέρνησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα στην Γερμανία και στους θεσμικούς παράγοντες της Τρόικα ή στηρίζεται την Ελλάδα ή αναλαμβάνει την εξουσία η Αριστερά και η χώρα χρεοκοπεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ευρώ και την συνοχή της ευρωζώνης.
Η νέα κυβέρνηση όμως θα πρέπει να επιδείξει έργο, τέτοιο που να πείσει την κοινωνία και να αυξηθούν τα κοινωνικά ερείσματα.
Ήδη άλλωστε έχει εγκατασταθεί από χτες στο πρωθυπουργικό γραφείο ο βασικός πυρήνας των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά. 
Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διευθυντής του γραφείου προέδρου στη Λεωφόρο Συγγρού, Κώστας Μπούρας, ενώ διευθυντής του γραφείου Τύπου ορίζεται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης, επίσης εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα εδρεύει και ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ευρύτερους ρόλους στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός Επικρατείας, ενώ στην ομάδα του Μαξίμου θα προστεθούν και οι νέοι βουλευτές Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης, διατηρώντας ουσιαστικά τον ρόλο βασικών συμβούλων του κ. Σαμαρά.
Στο νέο πρωθυπουργικό επιτελείο προστίθεται ως οικονομικός σύμβουλος ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, ο διαχρονικός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, δικηγόρος Διονύσης Καραχάλιος, γραμματέας στη Συγγρού για τις σχέσεις κόμματος - κοινωνίας, καθώς και ο υπεύθυνος για την ηλεκτρονική δικτύωση του κόμματος, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος θα διαχειριστεί τη μηχανοργάνωση και τη διαδικτυακή εικόνα του Μαξίμου.
Η βασική στρατηγική πρέπει να είναι η ανάπτυξη. 
Αν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας αν πάρει εμπρός η οικονομία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αρχίσουν οι δυσβάσταχτοι φόροι να μειώνονται.
Η νέα κυβέρνηση ή θα δείξει θετικά δείγματα γραφής ή θα αποτύχει.
Κλειδί για την πορεία της κυβέρνησης θα είναι η Γερμανία και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Εκεί θα κριθεί η τύχη της χώρας και η τύχη της νέας κυβέρνησης Σαμαρά.
Σήμερα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει και η ορκωμοσία του.
Ο νέος πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς επιθυμεί το σχηματισμό ενός ολιγομελούς και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς.
Μάλιστα φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε συγχωνεύσεις υπουργείων.
Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους. Σημειώνεται εδώ ότι σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα σηνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων, προφανώς για να οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δομή της νέας κυβέρνησης θα είναι οι εξής:

Πρόεδρος της Βουλής: Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Υπουργός Οικονομικών: Βασίλης Ράπανος
Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Ζανιάς
Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υπουργός Ανάπτυξης: Γιάννης Στουρνάρας
Υπουργός Υποδομών: Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λευτέρης Οικονόμου
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υπουργός Υγείας: Χριστόδουλος Στεφανάδης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αντώνης Ρουπακιώτης
Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης
Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναπολέων Μαραβέγιας
Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: Αλ. Τουρκολιάς;
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων το πρωί της Πέμπτης

Νέα - τρίτη - συνάντηση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε για το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή με τη συμμετοχή των Ευ. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και των Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής - δεύτερης - συνάντησής τους, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός κειμένου αρχών, το οποίο διαβίβασαν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη για έγκριση, επισφραγίζοντας έτσι την πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος τα οποία θα συζητηθούν αύριο.
Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: