Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ἑλληνικό ἤ τουρκικό εἶναι τό γιαούρτι;

Τό γιαούρτι εἶναι ἑλληνικό προϊόν, δέν ὑπάρχει καμμία ἀμφιβολία γι΄ αὐτό. 
 Ἀκόμη καί οἱ «μογγόλοι» τό ἀναγνωρίζουν.  
Οὔτως ἤ ἄλλως προσθέτοντας τήν λέξι «ἑλληνικό» μπροστά ἀπό ὁτιδήποτε ἀποκτᾶς διεθνῆ ἀναγνώρισι καί γιατί ὄχι καί πάρα πολλά κέρδη. 
Ὁ λόγος γιά τόν τοῦρκο ἐπιχειρηματία πού βάφτισε τό γιαούρτι πού παρασκευάζει «ἑλληνικό» καί «πνίγηκε στό τάληρο». Μήπως πρέπει νά ἀρχίσουμε νά ζητᾶμε πνευματικά δικαιώματα; 
Τούρκος επιχειρηματίας πουλάει `ελληνικόγιαούρτι` στις ΗΠΑ και σκίζει από πωλήσεις! 
Ένα ελληνικό γιαούρτι με το όνομα «Chobani», είναι ένα από τα πιο ...
αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ! Kαι κάποιος θα περίμενε αυτό να είναι ελληνική πατέντα! Όμως όχι. Το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται και πωλείται από τον 39 ετών Τούρκο επιχειρηματία Hamdi Ulukaya.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ‘Chobani’ κατέχει την πρώτη θέση στην αμερικανική αγορά «ελληνικού γιαουρτιού», στην οποία δραστηριοποιούνται επίσης, οι όμιλοι τροφίμων Kraft και Danone.
Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση. Ο Hamdi Ulukaya γεννήθηκε στην Τουρκία, αλλά συνεχίζει στην αμερικανική αγορά την οικογενειακή παράδοση τριών γενεών στην παραγωγή μεσογειακής διατροφής την ‘Agrofarma’…και τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά.
Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις του γιαουρτιού «Chobani» απέφεραν 257,3 εκατ. δολάρια στα ταμεία της εταιρείας, καταγράφοντας αύξηση 225% σε σχέση με το 2009. Δείτε και τη διαφήμισή τους. (ῥάδιο ἑλλάς) 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tx04yM3uXR8&w=400&h=233]
Ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες ἔχουμε πάντοτε τό μυαλό καί τίς ἰδέες σχεδόν σέ ὅλα τά πράγματα. Ἀπό τήν ἐπιστήμη καί τήν τεχνολογία, μέχρι ὅτι μπορεῖ νά φανταστῇ κανείς. Ὅμως, δέν εἴμαστε ἰκανοί νά τίς ἐκμεταλλευτοῦμε. Ὅταν γίνει γνωστό τό γιαούρτι τοῦ Hamdi Ulukaya, θά παραλείψῃ τήν λέξι «ἑλληνικό» στήν συσκευασία καί θά τό βαφτίσῃ τουρκικό, κάποτε. Ἔτσι, γίνεται πάντα. 
Μινώταυρος



Δεν υπάρχουν σχόλια: