Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Βουλγαρία προς Σκόπια: Αρκετά σας ανεχθήκαμε.!


Πολύ αυστηρή στάση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ προαναγγέλλει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ με αφορμή την υπόθεση Μίτρεβα.

Η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διεμήνυσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της Σπάσκα Μίτρεβα.
Η Σπάσκα Μίτρεβα, η οποία ...

πολιτογραφήθηκε Βουλγάρα υπήκοος το 2009 και μετακόμισε στη Σόφια, ενώ μέχρι τότε ζούσε στη Γεύγελη της ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη εδώ και αρκετά χρόνια με τον πρώην σύζυγό της, πολίτη της ΠΓΔΜ, σχετικά με την επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους. Μάλιστα, το 2008 δικαστήριο της ΠΓΔΜ την είχε καταδικάσει σε τρίμηνη φυλάκιση, επειδή δεν επέτρεπε στον πρώην σύζυγό της να βλέπει το παιδί, παρά την περί αυτού αντίθετη απόφαση του Δικαστηρίου.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της βουλγαρικής κυβέρνησης, που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, θεώρησε ότι η δίωξή της οφείλεται σε λόγους που αφορούν την πολιτογράφησή της ως Βουλγάρας υπηκόου.
Σε μία τελευταία εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να αφαιρέσει την επιμέλεια της ανήλικης κόρης του ζευγαριού από τη μητέρα, γεγονός που προκάλεσε νέες αντιδράσεις στη Βουλγαρία και, μάλιστα, δια στόματος του ίδιου του κ. Μπορίσοφ.
«Ως κράτος δεν σχολιάζουμε τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Μίτρεβα, αλλά η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Ήλπιζα, ειλικρινά, ότι οι συνάδελφοι στα Σκόπια θα εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, αλλά δεν περνάει μία μέρα, ούτε μία βδομάδα, χωρίς να λαμβάνουμε δείγματα μιας στάσης (από την πλευρά των Σκοπίων), που δεν αξίζει στο βουλγαρικό λαό» συμπλήρωσε ο κ. Μπορίσοφ.
Υπογράμμισε δε πως το δικαστικό σύστημα στην ΠΓΔΜ θα αξιολογηθεί, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κριτηρίων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.



http://www.kathimerini.gr/
politika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: