Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ποια μέτρα ανακούφισης θα λάβει η νέα κυβέρνηση

Σε ένα πακέτο μέτρων, που στόχο έχει να ανακουφίσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πολιτική λιτότητας του μνημονίου κατέληξαν μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση.
Οι προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνωσθούν στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου η κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν μεταξύ άλλων στα παρακάτω μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο κείμενο των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνηση:

- Αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.000 ευρώ το 2013, από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα
- Κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από έναν νέο, ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία
- Μείωση του ΦΠΑ στο 12% για τον κλάδο της εστίασης και τα είδη βασικής ανάγκης. Ο φόρος επιχειρήσεων παραμένει στο 20%, μετά από παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ
- Επαναφορά της μετενέργειας στο πρότερο καθεστώς
- Άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μείωση του κατώτατου μισθού
- Κατοχύρωση συλλογικής αυτονομίας και απόσυρσης του κράτους από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων
- Άμεσα μέτρα για  τη ρύθμιση δανείων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να  αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
- Δέσμευση για να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων
- Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από το ένα στα δύο έτη
- Λήψη πακέτου μέτρων  για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
- Μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων
Επιπλέον, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν να μην υπάρξουν νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και στη εκπόνηση ενός προγράμματος για την σωτηρία της ΑΤΕ, με πρώτο βήμα την επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως η λήψη του έχει μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να υποβάλλει επισήμως πρόταση για χρονική παράταση εφαρμογής του μνημονίου, καθώς και να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τις όποιες απώλειες.
Να σημειωθεί βέβαια πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της τρόικας, η οποία επιστρέφει στη χώρα μας τη Δευτέρα.

Πηγή:Voria
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: