Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τα τρία πρώτα βήματα της κυβέρνησης – Πως θα “ανασάνει” η Ελλάδα από το μνημόνιο

Η χώρα είναι ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών. 

Η επόμενη δόση του δανείου πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα και παράλληλα η τρόικα να πειστεί για κάποια ελάφρυνση του ασφυκτικού προγράμματος του μνημονίου. 
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί και να πείσει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.
Τα μηνύματα που έρχονται από τους εταίρους και δανειστές αφήνουν περιθώριο επιμήκυνσης του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά ένα τουλάχιστον χρόνο. Αυτό θα αποτελέσει και το κλειδί ώστε να υπάρξει κάποια προοπτική για τη χώρα που...
ασφυκτιά και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών.
Ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εκταμίευση της δόσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει τρόπος να αποφευχθεί η στάση πληρωμών καθώς τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν για μισθούς και συντάξεις ως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Σε πρώτη φάση θα διεκδικηθεί το περιβόητο ένα δισεκατομμύριο που έμεινε κλειδωμένο στα ταμεία από την προηγούμενη δόση, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι εύκολα μπορεί να εκταμιευτεί ως μια κίνηση καλής θέλησης των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση.
Παράλληλα το περιβόητο μήνυμα για ... προθεσμία 100 ημερών από τη Γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τα μηνύματα για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να σημάνουν μια πίστωση χρόνου προς την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να πετύχει την εκταμίευση των κονδυλίων και να κινήσει την αγορά.
Η εκταμίευση των δόσεων θα σημάνει έστω και για μερικούς μήνες μετάθεση της στάσης πληρωμών και παράλληλα θα ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αυξηθεί και η ρευστότητα στην αγορά.
Ο τρίτος στόχος είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που με την παράλληλη αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα ανοίγοντας μετά από 2 χρόνια και την αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: