Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οι «Πονοκέφαλοι» Σαμαρά

Η αντιμετώπιση των πολλών «ανοικτών» μετώπων που έχει πλέον η ηγεσία της Ν.Δ., προβληματίζει πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, καλείται στην πορεία προς τις εκλογές, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, να περιορίσει τις απώλειες λόγω της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου.

Από τη μια πλευρά έχει να αντιμετωπίσει τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος αναμένεται την προσεχή Κυριακή να είναι ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ και για τον οποίο ήδη στο επιτελείο της Ν.Δ. καταστρώνεται σχέδιο επικοινωνιακής και κατ' επέκτασης πολιτικής αποδυνάμωσης.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να εξουδετερώσει αποτελεσματικά την ολομέτωπη πολεμική των κομμάτων της Αριστεράς, η οποία τον έχει βάλει...
στο στόχαστρο, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.
Σε αυτό το σύνθετο τοπίο, ο κ. Σαμαράς οφείλει, εάν θέλει να εξασφαλίσει καλύτερες εκλογικές συνθήκες, να συμπιέσει και τις δυνάμεις στα δεξιά της Ν.Δ., το ΛΑΟΣ, τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», αλλά και τη Χρυσή Αυγή που φλερτάρουν με τους σκληρούς αντιμνημονιακούς δεξιούς ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς, και με δεδομένο, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι υπάρχει μικρή διαρροή από τη ΝΔ κυρίως προς τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να φέρει «σκληρή» ατζέντα στο τραπέζι. Αυτό φάνηκε και με την προχθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή με τις αναφορές, στα θέματα ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης, εθνικής ταυτότητας, κλπ.

Στρατηγική επιλογή ο πόλεμος στην Αριστερά
Η επίθεση στην Αριστερά, που έχει σαφές και διακριτικό ιδεολογικό υπόβαθρο κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια από κεντροδεξιό κόμμα, δεν έχει ικανοποιήσει το σύνολο της Κ.Ο. Και αυτό, διότι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την ενδεχόμενη κλιμάκωση που μπορεί να υπάρξει.

Στην ηγετική ομάδα δεν ανησυχούν, διότι προβάλλουν το επιχείρημα, ότι σε μια περίοδο που το ΠαΣοΚ θέλει χρόνο να ανασυνταχθεί, η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει το αστικό κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν επιθυμεί την ενίσχυση της Αριστεράς και είναι φοβικό στις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης που εμφανίζονται.

Γι' αυτό και θα προβληθεί έντονα το επιχείρημα από τη Ν.Δ. ότι είναι το κόμμα που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή στο ευρώ σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Η στρατηγική της επίθεσης του κ. Σαμαρά στην Αριστερά, για να ενισχυθεί η προοπτική της αυτοδυναμίας, την οποία είχε αποκαλύψει το Βήμα πριν τρεις εβδομάδες, έδωσε λαβή στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να επιτεθεί στη Ν.Δ., αλλά και να στείλει μήνυμα προς τα δυο μεγάλα κόμματα, λέγοντας ότι τους είναι απαραίτητος μετεκλογικά.

«Με την έντονη αντιμνημονιακή του ρητορική (σ.σ. ο κ. Σαμαράς), δυνάμωσε και έστειλε τον κόσμο στην Αριστερά. Έχει τις ερινύες του τώρα. Έβαλε τον κόσμο σε ένα λεωφορείο προς την Αριστερά, αλλά κάπου στη μέση της διαδρομής αυτός κατέβηκε, ενώ έμεινε ο κόσμος μέσα σε αυτό» είπε (Ρ/Σ Κανάλι 1) και συμπλήρωσε: «Τώρα, θέλει να τους μαζέψει πάλι πίσω. Εχει ευθύνη για τη μεγάλη Αριστερά ο κ. Σαμαράς».


Σχέδιο αποδυνάμωσης Βενιζέλου
Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται να ακυρωθεί το όποιο επικοινωνιακό κέρδος του ΠαΣοΚ από την εκλογή του κ. Βενιζέλου στην προεδρία του. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για να γίνει περιοδεία του κ. Σαμαρά το προσεχές Σαββατοκύριακο και ομιλία πιθανότατα στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας.

Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα, ο κ. Βενιζέλος, παρά τις ιδιαίτερες ικανότητές του και το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει, είναι ευάλωτος σε αρκετά σημεία. Από προχθές άρχισαν οι διαρροές «Βενιζέλος, όπως Παπανδρέου», ενώ κορυφαία στελέχη θύμιζαν ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών ήταν συμμέτοχος στην καταστροφική διετία του ΠαΣοΚ.

Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά με έμμεσο τρόπο στον κ. Βενιζέλο, όπου υπενθύμίσε τη φράση του υπουργού, περί του πάτου και του βαρελιού. «Υπήρχαν και αυτοί που μας διαβεβαίωναν ότι θα βγούμε στις αγορές το τέλος του 2011. Υπήρχαν και αυτοί που μας έλεγαν ότι ''έβαλαν πάτο στο βαρέλι πέρυσι τον Ιούνιο''. Κι ύστερα έφυγε ο πάτος τελείως» είπε ο κ. Σαμαράς, φωτογραφίζοντας τον κ. Βενιζέλο.

Σε αυτή τη λογική, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αρχίζουν να μιλάνε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ο κ. Βενιζέλος σε όλα τα λάθη της διετίας. «Συμμετείχε σε μία πολιτική που μάς οδήγησε στην αποτυχία του πρώτου μνημονίου. Δεν μπορεί η αλλαγή ηγεσίας να εξαγνίσει το ΠαΣοΚ από τα λάθη της διετίας που ήταν πολλά και σημαντικά και που δυστυχώς ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά» είπε (Ρ/Σ Real) o τομεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν επιλέγεται για τη Ν.Δ. ως βασικός αντίπαλος το ΠαΣοΚ, αλλά η Αριστερά. Με βάσει τις δημοσκοπήσεις, η προοπτική αυτοδυναμίας για τη ΝΔ είναι δύσκολη και η πρωτιά της δεν αμφισβητείται. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον σε επίπεδο συνεννόησης (όχι συνεργασίας την οποία αρνείται ο κ. Σαμαράς) με το ΠαΣοΚ, με το οποίο μια μετωπική σύγκρουση, δεν θεωρείται από πολλά στελέχη της ΝΔ, αναγκαία στην παρούσα φάση.


Η εκ δεξιών απειλή
Αρκετά δύσκολη είναι η αντιμετώπιση της εκ δεξιών απειλής για τη Ν.Δ. και ειδικά ο χειρισμός των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να μεταπεισθεί μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων για την επιλογή του κόμματος να στηρίξει το δεύτερο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς, έβαλε προχθές σκληρή ατζέντα, ύψωσε τους εθνικοπατριωτικούς τόνους, και έδωσε ακόμα και το θρησκευτικό τόνο (με την φράση «με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε»), ώστε να συγκινήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Θα είναι μια μάχη που θα κρατήσει έως την ύστατη στιγμή, αλλά για να είναι κερδοφόρα θα πρέπει να υπηρετήσουν τη στρατηγική του κ. Σαμαρά, όλα τα κορυφαία στελέχη, ακόμα και τα μετριοπαθή. Αυτό μένει να φανεί στην πορεία.
Πηγή TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: