Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τι πετύχαμε με το κούρεμα;


Το PSI ολοκληρώθηκε με επιτυχία; 
Χμμμ... σχετικό αυτό. 
Επιτυχία θα ήταν συμμετοχή κοντά στο 100% χωρίς ανάγκη ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) 
οι οποίες και ανάγκασαν την ISDA να κηρύξει επίσημα πιστωτικό γεγονός το κούρεμα του ελληνικού χρέους και να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
 
Όμως τι πετύχαμε με το κούρεμα; Ας δούμε:
  • Πετύχαμε το κούρεμα των χρεών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αφορούσαν ομόλογα που είχαν αγοραστεί με δουλεμένα λεφτά των εργαζομένων. Ο Πρωθυπουργός, κ. Παπαδήμος, μας είπε ότι για πρώτη φορά το κράτος αφαίρεσε χρέος από τις πλάτες των Ελλήνων αντί να προσθέσει. Ξέχασε να σημειώσει ότι αφαίρεσε χρέος του κράτους προς τους ασφαλισμένους με ότι συνεπάγεται αυτό για τις συντάξεις.
  • Πετύχαμε το κούρεμα των χρεών του κράτους προς τις τράπεζες ώστε να μπορέσει το κράτος να πάρει άλλο δάνειο και να δώσει πίσω τα λεφτά που κούρεψε. Επιπλέον οι τράπεζες τώρα μπορούν να πάρουν ομόλογα τα οποία θα διαπραγματεύονται άμεσα στα 15-20% της ονομαστικής τους αξίας, δηλ. θα είναι junk (σκουπίδια) ομόλογα. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που έχει η αγορά στη Ελλάδα μετά κουρέματος. Τα ομόλογα όμως αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρέπος στην ΕΚΤ και το ποσό που θα αποδοθεί θα είναι 25δις. Απόδοση 400%. Όχι και άσχημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης.
  • Πετύχαμε την επίσημη δέσμευση για περικοπές της τάξης του 20% σε 2 χρόνια σε μια προσπάθεια να καταρρίψουμε κάθε ρεκόρ ταχύτητας. Σημειώνω χαρακτηριστικά ότι η Ιρλανδία στην μακρά περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής την δεκαετία του '80 κατάφερε συνολική μείωση των δαπανών κατά 10.6%. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί την στιγμή που στην Αττική 1 στις 4 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
  • Πετύχαμε την εποπτεία. Καμία απόκλιση από τους στόχους δεν επιτρέπεται και κάθε απόκλιση θα συνοδεύεται με περισσότερα μέτρα που βεβαίως θα ανατροφοδοτούν την ύφεση.
  • Πετύχαμε το κούρεμα του χρέους κατά 107δις περίπου ώστε να δημιουργήσουμε νέο χρέος 130δις μέσω του πακέτου στήριξης το οποίο και θα διέπεται από ξένο δίκαιο και επομένως δεν θα μπορεί να υποβληθεί σε ρήτρες συλλογικής δράσης σε ενδεχόμενο κούρεμα. Και μην έχετε καμιά αμφιβολία, η χώρα θα χρειαστεί πολύ σύντομα νέο κούρεμα. Είναι και αυτό το άτιμο το μαλλί της που μεγαλώνει γρήγορα!
  • Πετύχαμε να δημιουργήσουμε προηγούμενο. Ναι, έχουμε πιστωτικό γεγονός σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επένδυση σε κρατικά ομόλογα δεν είναι risk free. Οι χώρες που δεν έχουν πιστοληπτικής αξιολόγηση 3Α θα υποστούν πιέσεις, αν και μπορεί λόγω των LTROs (τριετή δάνεια) της ΕΚΤ να μην υλοποιηθούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα, ειδικά όσο θα πλησιάζουμε στην λήξη των δανείων αυτών το 2015.

Την στιγμή που ο Υπ. Οικονομίας, κ. Βενιζέλος, μιλούσε για επιτυχία της Ελλάδας, ανακοινωνότανε ότι η ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2011 κυμάνθηκε στο 7,5% ξεπερνώντας τις προβλέψεις του 7%.

Πηγή φωτό: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: