Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πως εξηγείται η εμμονή του ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική συνεργασία;

Ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μετεκλογικά με την «επάρατη» δεξιά. 
Μάλιστα ανακοινώνει αυτή την πρόθεση πριν τις εκλογές. 
Τι συμβαίνει;
Μπορεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά από δεκαετίες παραμονής στην εξουσία να μην ξέρει να κυβερνάει, αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνει ένα μέρος των ψηφοφόρων της πολύ καλά.
Στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά υπάρχει διαχρονικά μια ομάδα ψηφοφόρων όπου κατασταλάζει στο που θα ψηφίσει βασισμένη στο ποιος έχει την παράσταση νίκης...


Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων, ιδεολογικά ας πούμε ταλαντευόμενο, ψηφίζει πάντοτε το κόμμα που πιστεύει ότι θα βγει πρώτο. Ένα άλλο μέρος αυτής της ομάδας σε περίπτωση που πιστεύει ότι το κόμμα της ιδεολογική του προτίμησης δεν θα βγει πρώτο, ψηφίζει ένα μικρότερο αλλά ιδεολογικά συγγενικό κόμμα. 
Μια τρίτη μερίδα αυτών των ψηφοφόρων, ψηφίζει μεν το ίδιο κόμμα εξουσίας που πάντα ψήφιζε, αλλά προσαρμόζει την σταυροδοσία του βασισμένο στην παράσταση νίκης - με τους πιθανώς προς υπουργοποιησή να πριμοδοτούνται δεόντως.
Η πρώτη και δεύτερη μερίδα αυτής της ομάδας απασχολεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 
Γι΄αυτό και η κουβέντα περί συγκυβέρνησης με την ΝΔ. 
Θα έχουμε υπουργούς, θα “εξυπηρετούμε” κόσμο. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έρχεται τέταρτο και πέμπτο στις δημοσκοπήσεις αλλά η διαφορά του με το δεύτερο κόμμα δεν είναι καν μεγάλη.  
Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά ένστικτα των ψηφοφόρων του ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές. Ένα πολύ πιθανό σενάριο - αν όχι το πιο πιθανό.
Μπλε μήλο

1 σχόλιο:

pluton είπε...

Γιατί τώρα δεν συνεργάζεται με την δεξιά, εδώ συνεργάστηκε και με την ακρο δεξιά του Καρατζαφέρη.