Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Όλα ανοιχτά – Θέλουν κούρεμα 60% και ... δεν αποκλείουν χρεοκοπία της Ελλάδας

- “Ούτε λέξη για το κούρεμα στο προσχέδιο της απόφασης” χάος μεταξύ των Ευρωπαίων
- Γερμανοί -ΔΝΤ θέλουν 60%, οι Γάλλοι και οι τραπεζίτες θέλουν 40%
- Μιλούν γενικά και αόριστα για “διάσωση” και η κυβέρνηση ... παρακολουθεί από κοντά
- Θα υπάρξει σήμερα περιγραφή του "κουρέματος" χωρίς όμως ποσοστό;
- “Πόκερ” με “μπλόφες” στην πλάτη της Ελλάδας

Ίσως το πλέον ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε ολόκληρη τη νύχτα και θα συνεχίσει να επικρατεί μέχρι και την ύστατη για την Ελλάδα ώρα είναι το δημοσίευμα των Financial Times που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως βράδυ Τρίτης, λιγότερο από ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής το προσχέδιο της απόφασης που πάντα κυκλοφορεί μια μέρα πριν και συνήθως κατά 90% είναι και η τελική απόφαση δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για “κουρεμα”
Αντιθέτως , σύμφωνα με τους F.T. γίνεται μόνο μια αόριστη αναφορά σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που θα συμφωνηθεί (κάποτε) στο μέλλον.
..

Εδώ βέβαια να θυμηθούμε ότι οι FT είναι ένα βρετανικό μέσο και να θυμηθούμε επίσης ότι με αιχμή του δόρατος τη Βρετανία άλλες 10 χώρες εκτός ευρωζώνης δεν θέλουν να υπογράψουν μέτρα που δεν έχουν συναποφασίσει και δεν έχουν διαπραγματευτεί.


Παράλληλα όμως είναι ανοιχτό το υπόγειο μέτωπο μεταξύ IIF του οργανισμού που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των τραπεζών και του Γερμανικού (και των πέριξ χωρών) άξονα που μαζί με το ΔΝΤ θέλουν ένα κούρεμα 60%.


Οι τραπεζίτες αν και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν ανεβάσει το ποσοστό του κουρέματος που δέχονται στο 50% εμμένουν στο 40%, όπως και οι Γάλλοι για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους.


Η απάντηση της άλλης πλευράς είναι πως δεν διαπραγματεύεται και έτσι μιλάμε για “μη απόφαση”.


Η Ελληνική πλευρά περιμένει τουλάχιστον περιγραφή του πως θα γίνει το κούρεμα, ίσως χωρίς ποσοστό.

Θα περιγράφεται δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι πιστωτές μας κυρίως οι ιδιώτες που αντιδρούν.
Παρών στη σύνοδο κορυφής θα είναι και εκπρόσωπος των τραπεζών.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει από μόνο του ότι θα έχει πλήρη εξουσιοδότηση για ένα ναι ή ένα όχι και έτσι ίσως συμφωνηθεί μόνον ο τρόπος και το ύψος πάει στα ... προσεχώς.


Οι τραπεζίτες απειλούν πως ουσιαστικά χωρίς τη δική τους εθελοντική συμμετοχή σε κούρεμα 60% θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη της Ευρώπη και όχι μόνο και, ειδικά, το ΔΝΤ απαντά “να δεν αποκλείεται χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτως ή άλλως.


Αυτό βέβαια είναι μέσα στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Ώστε να έχουν περιθώρια υποχώρησης και οι δύο πλευρές, να μπορέσουν λένε κάποιοι να συμφωνήσουν στη μέση και το 50%, ωστόσο κάποιοι λένε ότι Γερμανοί και ΔΝΤ το εννοούν θεωρώντας μη βιώσιμη τη λύση του 50%.


Όλα αυτά μοιάζουν με ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ. Η νύχτα θα είναι μεγάλη, η Ελλάδα θα είναι όπως όλα δείχνουν μετέωρη για ώρες.

Πρώτα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες όλης της Ε.Ε. και στη συνέχεια το club της ευρωζώνης όπου θα αποφασιστεί και το όποιο κούρεμα. Η απόφαση ίσως έρθει ... χαράματα και κανείς δεν θέρει τι μας ξημερώνει αύριο.
Μόνο προβλέψει αλά... πυθία. Ο Ζ.Κ. Γιούγκερ δήλωσε πως συνολικά για την κρίση η απόφαση θα είναι "τελική και ριζοσπαστική απόφαση" και για την Ελλάδα πως "πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλείσουμε ένα πιστωτικό γεγονός", αν και αυτό μάλλον δεν απασχολεί Γερμανούς και ΔΝΤ

Και μέσα σε όλα αυτά ανοιχτό παραμένει ένα ερώτημα. Ποια η θέση της Ελλάδας σε αυτό το “μπρα ντε φερ”;

Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι ... απλά περιμένουμε τις ανακοινώσεις της διαπραγμάτευσης άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: