Κλιμακώνονται οι κρίσιμες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ποσοστό του ελληνικού κουρέματος αλλά και την πολυμέτωπη κρίση χρέους στο ευρώ.
Μετά την ακύρωση του Ecofin και του Eurogroup της Τετάρτης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό τώρα το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής να μην υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις
για το ακριβές ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, όπως σας είπαμε χθες,
αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν για το επιθυμητό ύψος της με
αναφορά στο επίπεδο που πρέπει να έχει το ελληνικό χρέος το 2020...
Πηγή της ΕΕ είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί το Ecofin τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Αν και οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες είναι σε εξέλιξη, το κούρεμα αναμένεται μεταξύ 50% και 60%.
Ενδεικτική είναι και η απόρρητη γερμανική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη από τον επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ και κάνει λόγο για κούρεμα ύψους 60% με αυστηρό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως στο ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσανατολίζονται σε κούρεμα μέχρι το 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικά σενάρια για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.
Οι ηγεσίες «ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» ανέφερε ένας από αυτούς.
Παράλληλα, οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος συνεχίζονται για το ύψος των ζημιών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση. Το Eurogroup του Σαββάτου είχε επιβεβαιώσει πως ο Βιτόριο Γκρίλι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωζώνης για το θέμα, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις.
Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters μία από τις πηγές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-ΚΛοντ Γιούνκερ ανέφερε ανοικτά την Τρίτη πως χρειάζεται απομείωση της τάξης του 50%: «Δεν μπορώ να δώσω ακόμη ακριβές ποσοστό, αλλά η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνει σημαντικότερη, περίπου στο 50%» ανέφερε μιλώντας στη Ζυρίχη.
Σε αγκάθι επίσης έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Την Τρίτη, αναφορές έκαναν λόγο για πρόβλεψη στο ανακοινωθέν της Συνόδου που θα στήριζε τα «μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς χρεογράφων. Σε αυτό αντέδρασε σχεδόν αμέσως το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως «αυτή η πρόταση, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται τώρα, δεν είναι αποδεκτός από την Γερμανία».
«Διαπραγματευόμαστε για να λάβουμε δήλωση από την ΕΚΤ για το τι θέλει να κάνει αυτή» συμπλήρωσε η Μέρκελ. Στο πρόγραμμα της ΕΚΤ αντιτίθεντο εξ αρχής Γερμανοί αξιωματούχοι.
Πηγή: Newpost/in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου