Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 50% και στον ορίζοντα πρόωρες κάλπες

Σε κούρεμα τουλάχιστον 50% 
στο ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας - που ανέρχεται σε 205 δις ευρώ – και το οποίο θα αφορά όλες τις λήξεις ομολόγων μέχρι το 2035 είναι το «πακέτο» που αποφασίζει το Συμβούλιο των ηγετών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη.
Ως εκ τούτου, η απομείωση, η ελάφρυνση που θα επέλθει, θα είναι της τάξης των 102-103 δις ευρώ. 
Το haircut (η συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων) θα είναι εθελοντικό – όπως επιμένουν έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες μετά και τις...
δηλώσεις όλων των θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε.
«Η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάντα αντίθετη σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο λέμε και τώρα: Καμία μονομερή αναγκαστική ενέργεια» σημείωνε με έμφαση κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σημειώνοντας ότι «εφόσον προκύψει μέσω συμφωνίας από την Ε.Ε. το haircut θα είναι εθελοντικό». Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για «ασφαλές αλλά όχι επικίνδυνο» κούρεμα.
Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας όταν ρωτήθηκε σε ποιό βαθμό θα είναι βιώσιμο το χρέος, επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ – η οποία έγινε δεκτή από την ΕΕ – σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο χρέος αν κατέλθει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε ερώτηση πόσο θα είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η απάντηση ήταν πως «θα είναι μερικές μονάδες του ΑΕΠ παρακάτω, θα είναι όσο γίνεται μικρότερο». Ερωτηθείς αν έχει αποτραπεί απολύτως το «πιστωτικό γεγονός» ο υψηλόβαθμος παράγοντας δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά, επικαλούμενος την σθεναρή στάση μιας ισχυρής χώρας, της Γαλλίας, η οποία «το θεωρεί αδιανόητο να συζητείται».
Συζητείται ακόμη να υπάρχει επιμήκυνση της χρονικής αποπληρωμής του δανείου και ακόμη μικρότερα επιτόκια. «Θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε και εμείς πάντα καλύτερους όρους» σημείωσε ο ίδιος παράγοντας, ο οποίος επέμεινε στην προσεκτική διαχείριση του ελληνικού προβλήματος από την ΕΕ. «Εμείς επιδιώκουμε, ότι απαλύνει τη χώρα με ασφάλεια και δε μας δημιουργεί προβλήματα. Δεν θέλουμε φαινόμενα ντόμινο, υπερχείλισης, πρόβλημα επανόδου στις αγορές, ή επέκτασης τς κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης» σημείωνε με έμφαση.
Για τις εξελιξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για όλα (ύψος κουρέματος, πλαίσιο διαπραγμάτευσης, κλίμα με εταίρους) από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού. «Ήταν πολύ καλό το κλίμα, ήταν πολύ σοβαροί όλοι» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι ενημέρωσε για «τα πάντα, όλους». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι το «πακέτο» της απόφασης των «17» θα έρθει στη Βουλή προς έγκριση με την αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν της ίδιας άποψης για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, άποψη όμως η οποία δεν έγινε δεκτή τότε. «Απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία;» ρωτήθηκε ο ίδιος παράγοντας για να απαντήσει με νόημα: «Απαιτείται αυξημένη συνείδηση εθνικής ευθύνης». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο κ. Βενιζέλος τον ενημέρωσε πως η κυβέρνηση θα θελήσει να περάσει το πακέτο λύσης με 180 ψήφους. Σε διευκρινιστική του δήλωση αργά το βράδυ από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «αυτό είναι το δέον γενέσθαι» και πως «καλό θα ήταν να περάσει και με 250 ψήφους ει δυνατόν αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει προαπαιτούμενο».
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ξεχωριστά και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) με τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, σύμβουλοι του υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου και οι εμπειδογνώμονες αμερικανικής εταιρείας που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση. Ενημερώθηκε θεσμικά και ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Προβόπουλος.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που φέρεται να είχαν οι εγχώριοι τραπεζίτες, οι οποίοι «απειλούν» να προσφύγουν σε Γενικές Συνελεύσεις για έγκριση της συμμετοχής τους στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να μην θεωρηθεί «απιστία» εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων. Αφού διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι εγγυημένη επεσήμανε: «Δεν θα εξαρτηθεί η πορεία του Έθνους από καμιά συνέλευση καμιάς τράπεζας», υπενθυμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος έχει σχεδόν κατά το ήμισυ τον έλεγχο των τραπεζών και είναι από το 2008 εγγυητής τους. «Εμάς ως κράτος μας ενδιαφέρουν τα τραπεζικά υπό την έννοια των συμφερόντων των καταναλωτών και των μικρομετόχων τους. Δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τους μεγαλομετόχου ή για τις διοικήσεις τους» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε.
Όσο για τις ξένες τράπεζες, υποστήριξε ότι «αυτά τα μεγέθη, όπως τα ποσά για την Ελλάδα, είναι περίπου καθημερινής διαχείρισης γι’ αυτές». Χαρακτήρισε δε «λογική» την σημερινή αρνητική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου στο ΧΑΑ τονίζοντας ότι η ΕΕ έπρεπε να δρα γρηγορότερα
Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές . «Δεν υπάρχει κρατικοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει μια αναγκαστική φάση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους. Αν μπορούν να διαθέσουν χρήματα μπορούν να τις κρατήσουν οι ίδιοι» σημείωσε με νόημα. Όταν ρωτήθηκε αν η εγγύηση των τραπεζών θα γίνει με χρήματα του EFSF ή του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απάντησε πως είναι “το ίδιο πράγμα”.
Ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος διαχώρισε την χρηματοοικονομική πολιτική και την κοινωνική τους υπόσταση. «Σε ότι αφορά στην χρηματοοικονομική πολιτική θα πρέπει να κινηθούμε ισότιμα προς όλους. Ως προς το κοινωνικό, αυτό είναι δικό μας θέμα της κυβέρνησης και θα το διασφαλίσουμε πλήρως» είπε χαρακτηριστικά. Όταν ρωτήθηκε αν θα μειωθούν οι συντάξεις απάντησε με νόημα: «Εξ αυτού του λόγου δεν πρόκειται να μειωθούν με τίποτα. Αν ένα επικουρικό ταμείο δεν έχει εισφορές πχ τότε αλλάζει».
Χθες και σήμερα θα συνεχιστούν οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ελληνικής κυβέρνησης και κοινοτικών αξιωματούχων, πιθανόν να συνεδριάσει και το Eco/Finn και το Εurogroup, και την Τετάρτη, εκφράζεται η ελπίδα να υπάρξει τελική λύση στη σύνοδο των «17» της ευρωζώνης.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της εθελοντικής ελάφρυνσης του χρέους και εφόσον γίνουν όλα όσα προβλέπονται στο προϋπολογισμό θα διευκολυνθεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012. Σημειωτέον δε ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις (άρνηση πληρωμής, μειωμένη απόδοση μηχανισμών, όχι περαίωση κλπ)
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι ευκολότερα και μεγαλύτερα. Εμείς έχουμε υπολογίσει πρωτογενή πλεονάσματα με 18 δις τόκους. Αν πάμε σε 17 δις τόκους για παράδειγμα (αν και θα είναι πολύ παρακάτω) θα έχουμε μεγαλύτερα θθα έχουμε 3,2 δις πλεονάσματα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ τα τελευταία 60 χρόνια» είπε με έμφαση ο κυβερνητικός παράγοντας. 
Στο ερώτημα πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: «Όποτε σε δεχθούν .Μπορείς σιγά σιγά να επιχειρείς να βγαίνεις...».
Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: