Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα»

Το mail που έφτασε στον προσωπικό υπολογιστή του Πρωθυπουργού, είχε αποστολέα γνωστό δημοσκόπο. 
Τη δυνατότητα πολιτικής ανάλυσης του οποίου εκτιμά ο Πρωθυπουργός, μιας και την έχει… τεστάρει στην πράξη.
Το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος λοιπόν, ήχησε σαν… αφύπνιση για πολιτικό εγερτήριο, στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.
Τι έλεγε το μήνυμα;
«Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα». 
Μια φράση που ...
ιστορικά αποδίδεται στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, και λειτουργεί διαχρονικά ως «μαξιλάρι» αιτιολόγησης της αλλαγής πορείας που καλείται να χαράξει ένας ηγέτης. Όταν τα πράγματα αλλάζουν.
Το μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο: Τα πράγματα άλλαξαν. Επομένως, η εκφορά της πολιτικής αφήγησης για το μέλλον της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να διακρίνεται από καινούρια έμπνευση
Να συνιστά σκαρίφημα πάνω σε νέες παραστάσεις και αφετηρίες.
Τα δυο δεδομένα που σύμφωνα με τον συγκεκριμένο πολιτικό αναλυτή «άλλαξαν τα πράγματα» για το ΠΑΣΟΚ, έχουν στο επίκεντρό τους τον Γιώργο Παπανδρέου, με χροιά αποδόμησης της εικόνας του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Το πρώτο είναι η εικόνα του Ντομινίκ Στρος-Καν να διηγείται συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου «πίσω από την κουρτίνα», για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε χρόνο πολιτικά άκαιρα και ιστορικά επιλήψιμο για το ΠΑΣΟΚ. 
Αν εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας η εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έλεγε όλη την αλήθεια, τότε το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τελειώσει.
Το δεύτερο, ήταν οι διαδοχικές, προσωπικού περιεχομένου αποδοκιμασίες του Γιώργου Παπανδρέου, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής, και στην κηδεία του Λάκη Σάντα
Και τις δυο φορές, απέναντι στον Πρωθυπουργό βρέθηκαν «αγανακτισμένοι» πολίτες, εντός ή εκτός εισαγωγικών. 
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε στην κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ, δεν ακούστηκε ούτε… υποψία κιχ. 
Στάθηκε αγέρωχος, απέναντι στην Κεντροδεξιά.
Σύμφωνα με την ανάλυση… ανησυχίας, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κινηθεί άμεσα για να αλλάξει τη διαγραφόμενη ανατροπή συσχετισμών, η πραγματικότητα θα τον προλάβει, και θα τον προσπεράσει. 
Όπου «αλλαγή», βάλτε εσείς… ακραία σενάρια.

ΥΓ: Το παραπάνω περιστατικό δεν συνδέεται με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Μέχρι… αποδείξεως του εναντίου, φυσικά.
06.05.2011 ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: