Είχε διαρρεύσει και πριν από ένα μήνα περίπου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματευόταν την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, όχι μόνον με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλά από το καλοκαίρι του 2009, που ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ιδιωτικές συναντήσεις που είχε τότε με τον Στρος Καν.
Τώρα, απλά, ήρθαν στο φως και τα ντοκουμέντα. Είναι επίσημο.
Ο Πρωθυπουργός, από ...την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ξεκίνησε τις «υπόγειες διαπραγματεύσεις» (φρασεολογία Στρος Καν) για να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα!
Για την επιλογή του αυτή, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει μόνον πολιτικές ευθύνες, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.
Δεν θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει στον Πρωθυπουργό τίποτα, αν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έχουμε μία καλά σχεδιασμένη μεθόδευση, ώστε να πέσει η χώρα στα δίχτυα του ΔΝΤ.
Την ώρα που ο Παπανδρέου είχε κλείσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ, τι έκανε;
- Έλεγε ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ γνώριζε που βρισκόταν το δημόσιο έλλειμμα.
- Προχωρούσε σε παροχές (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009), επιμένοντας στο «λεφτά υπάρχουν» και δεν έλαβε κανένα μέτρο για να σταματήσει την κατηφόρα της χώρας.
- Την ίδια στιγμή, εκμεταλλεύτηκε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ώστε να δημιουργήσει μια κρίση αξιοπιστίας για την Ελλάδα, εντός και εκτός της χώρας, με δηλώσεις όπως αυτές περί «Τιτανικού», «διεφθαρμένης χώρας», «επικείμενης χρεοκοπίας», κλπ.
Ήταν λογικό κι επόμενο, συνεπώς, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, να εκτοξευθούν τα spreads στον ουρανό και, τελικά, τον Μάιο του 2010 το ΔΝΤ και ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. να είναι πια μονόδρομος.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
- Γιατί ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε αυτό τον δρόμο;
- Τι συμφέροντα (κερδοσκοπικά ή άλλα) εξυπηρέτησε;
- Ποιους εξυπηρετούσε η –δρομολογούμενη από τα μέσα του 2009– προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ;
- Δεν μπορούσε, άραγε, ο Γ. Παπανδρέου να είχε ακολουθήσει άλλον δρόμο; Δηλαδή να λάβει μέτρα από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών και να μην δυσφημίσει τη χώρα με τις γνωστές δηλώσεις του;
Η απάντηση είναι πως μπορούσε. Αλλά ΔΕΝ το έκανε.
Και γι’ αυτό δεν έχει απλά και μόνο πολιτικές ευθύνες. Αλλά και ΠΟΙΝΙΚΕΣ.
Σε άλλες εποχές, αυτό που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στη χώρα θα συνιστούσε EΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!
Σήμερα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου