Η Τρόικα αρχίζει να παραδέχεται πως το πρόγραμμα της είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς δεν έχει λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται στον ... Άρη αλλά αποτελεί τμήμα του διεθνούς οικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.
Μετά την έκθεση του προηγούμενου μήνα όπου το ΔΝΤ υποστήριξε πως υπεύθυνο για μία σειρά αστοχιών στην επίτευξη των στόχων ήταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και όχι η Ελλάδα, έρχεται η παραδοχή για το μέγεθος της μείωσης του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται τελικά να φτάσει στο 9,4% του ΑΕΠ έναντι του 7,4% που είναι ο ...
στόχος του μνημονίου για το 2011.Και αυτό, όπως τόνισαν εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που ασχολήθηκαν με το τρέχον έτος, δεν οφείλεται τόσο στις αστοχίες των μέτρων που έχουν μέχρι στιγμής υιοθετηθεί όσο στο οικονομικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε.
Ήδη, η μείωση του ελλείμματος από το 15,4% στο 10% είναι θεαματική και κατά πάσα πιθανότητα υπερβολική και ζημιογόνα για την οικονομία. Μία μείωση αυτού του είδους μοιάζει με τις δίαιτες αστραπή όπου κάποιος αντί να υιοθετήσει ένα σωστό τρόπο διατροφής, ουσιαστικά, σταματά να τρώει.
Μπορεί τα κιλά να χαθούν αλλά ο οργανισμός αποδυναμώνεται, γίνεται επιρρεπής σε ασθένειες και το κυριότερο είναι εύκολο να ξαναπάρει κιλά καθώς δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στις αλλαγές.
Έτσι, η Τρόικα τώρα διαπιστώνει πως είναι αδύνατη η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος από τα 24,1 δισ. ευρώ ( 10,5% του ΑΕΠ ) στα 16,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του μνημονίου για το 2011.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές η λήψη νέων μέτρων σε τέτοιο ύψος θα είχε ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση και την παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και έτσι θα πρέπει αυτή να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ για το 2011. Μέχρι εδώ καλά και ευτυχώς που η Τρόικα δείχνει πως αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αυτονόητο.
Όμως, αντί να δώσει μία νέα διάσταση στο πρόγραμμα αρκείται στο να παρατηρήσει πως θα πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια όταν το πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι θετικό ώστε να επιτευχθούν, τελικά, οι δημοσιονομικοί στόχοι ρεκόρ.
Το πρόβλημα αυτής της λογικής, ωστόσο, δηλαδή της μετάθεσης δραστικών μειώσεων του ελλείμματος για αργότερα, είναι πως και πάλι δε λαμβάνεται υπόψη το εξωτερικό περιβάλλον.
Κάθε πρόγραμμα και πρόβλεψη που αφορά στην Ελλάδα πρέπει να συνοδεύεται από μία πρόβλεψη για την πορεία της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας και την επιρροή τους στη χώρα αλλά και από αντίστοιχες προβλέψεις για το χρηματοπιστωτικό / χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Αν η Τρόικα αδυνατεί να εντάξει τις προβλέψεις για την Ελλάδα στο διεθνές τοπίο τότε τα προγράμματα της θα καταλήγουν πάντα να προκαλούν ανυπολόγιστες παράπλευρες απώλειες.
Ίσως τρομάζει η σκέψη αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πως η Τρόικα κάνει πολλά λάθη στους υπολογισμούς της.
Δε φταίει η Ελλάδα γι' αυτό αλλά η Τρόικα.
Η ευθύνη της Ελλάδας είναι να αναδείξει αυτά τα λάθη και να βοηθήσει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχει νόημα να ανακοινώσει κανείς εξωφρενικούς στόχους αλλά να προγραμματίσει την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.
Απόδειξη των τεράστιων λαθών της Τρόικας, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό φταίει η εγκληματική πίεση της Γερμανίας στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης για την υιοθέτηση ενός προγράμματος – τιμωρία για τον κακό ελληνικό λαό, είναι το νέο πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονηθεί για την Πορτογαλία και που είναι κοινωνικά πιο ήπιο και τεχνικά πιο ρεαλιστικό.
Όσο πιο ήπιο και ευπροσάρμοστο είναι ένα πρόγραμμα, τόσο πιο ελαστικό και ανθεκτικό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς κραδασμούς.
Έτσι για παράδειγμα η Τρόικα δεν προέβλεψε πως η τιμή του πετρελαίου θα απογειωνόταν και πως αυτό θα είχε έντονα αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Ελλάδας ούτε υπολόγισε πως η Γερμανία θα αναπτυσσόταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς και θα πίεζε για αύξηση των επιτοκίων προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική οικονομία αλλά επειδή το ελληνικό πρόγραμμα είναι σκληρό και άκαμπτο φαίνεται η χώρα πως έχει αποτύχει όταν καταρρίπτει κάθε μέρα τον ένα μετά τον άλλο δημοσιονομικό άθλο.
Δυστυχώς, όμως, παρά το γεγονός πως έχει πια αποδειχτεί ότι η Τρόικα τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και αυτό μοιραία θα προκαλεί ατυχήματα στην Ελλάδα, αρνείται να τη μειώσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σκοτώσει την ελληνική οικονομία.
Πόσο μεγάλη νίκη θα είναι το να καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,00% του ΑΕΠ αν οι Έλληνες στο μεσοδιάστημα εξαντληθούν οικονομικά και ψυχολογικά και χρειαστούν 10 χρόνια για να συνέλθουν;
Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα, βρίσκεται σε ένα συνεχή και αέναο ανταγωνισμό με μία σειρά άλλων χωρών και παλεύει να αντέξει και να επιβιώσει μέσα στο διεθνές περιβάλλον. Αν η χώρα ήταν ένας επαγγελματίας αθλητής κανείς προπονητής δε θα της επέβαλλε μία εξαντλητική δίαιτα ενώ παράλληλα θα την υποχρέωνε να λαμβάνει χώρα σε αγώνες γιατί αυτό θα αποτελούσε εγγύηση για την αποτυχία.
Αυτό που ξεχνά η Τρόικα είναι πως δε σταμάτησε να γυρίζει ο κόσμος επειδή η Ελλάδα χρωστά και μπήκε σε ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Η χώρα συνεχίζει να ανταγωνίζεται στο διεθνές σκηνικό όπως και πριν την κρίση μόνο που τώρα καλείται να το κάνει ούσα σταδιακά όλο και πιο εξαντλημένη.
Η Τρόικα ακολουθεί στα προγράμματα της ένα μοντέλο σκέψης το οποίο βασίζεται στο ότι όλες οι εξωτερικές παράμετροι θα παραμείνουν αμετάβλητες. Μα αυτό δε συμβαίνει ποτέ και ο κόσμος μεταβάλλεται κάθε μέρα. Θα είναι τραγικό η Ελλάδα να απομονωθεί και όταν, μετά από 10 χρόνια και πλέον χρόνια, βγει από το πρόγραμμα της Τρόικας να μοιάζει με κάποιον που αποφυλακίστηκε και αντιμετωπίζει έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνώριζε όταν μπήκε στη φυλακή.
Η αναγνώριση από την Τρόικα και το ΔΝΤ ότι η αποτυχία επίτευξης κάποιων στόχων οφείλεται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι μία αρχή αλλά δε φτάνει αν δε συνοδευτεί από άμεση τροποποίηση του προγράμματος που ακολουθείται. Και αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει με αποτέλεσμα τα όποια οφέλη για την Ελλάδα από τη δημοσιονομική εξυγίανση να αντισταθμίζονται και ίσως να ακυρώνονται από την βλάβη στην οικονομία και από ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Xrima News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου