Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οικονομία Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία – Aνακοινώνονται τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Σημαντική εβδομάδα για την ελληνική οικονομία είναι αυτή που ξεκινάει με αποφάσεις σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και τις ανακοινώσεις για περιστολή των δαπανών αλλά και του σχεδίου για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Τις σχετικές ανακοινώσεις για το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής  αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπαουτσή, ένα 24ωρο πριν την άφιξη της τρόικας στην...
Αθήνα.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ ετησίως,  διάρκειας από το 2011 μέχρι και το 2013, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. 
Στόχος του προγράμματος είναι  η άντληση εσόδων 1,6 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 3,5 δισ. ευρώ  μέχρι το 2015.
Το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή στον έλεγχο των φυσικών προσώπων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, που δεν δικαιολογούν το επίπεδο ζωής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση, τον έλεγχο για την απόδοση του ΦΠΑ καθώς και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων, καθώς και διενέργεια πόθεν εσχες.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια εισοδήματα μεγάλα, τα οποία ευνοούνται από την παρουσία αυτών των φοροαπαλλαγών.
Επίσης θα προσδιορίζεται με σαφήνεια ο ρόλος της νέας οικονομικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την Τρίτη έρχεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκείμενου να επεξεργαστεί τις τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δισ. ευρώ.
\

Δεν υπάρχουν σχόλια: