Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Κανόνας», πλέον, η αρνητική πιστωτική επέκταση και τα δάνεια σε καθυστέρηση

Μια από τις χειρότερες χρονιές, τόσο από πλευράς πιστωτικής επέκτασης, όσο κι από πλευράς επισφαλειών, αναμένεται ότι θα είναι η φετινή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων τραπεζικών παραγόντων, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η σεζόν που άρχισε με αρνητικό πρόσημο στα δάνεια, έστω οριακά (-0,1%, με -0,2%) στο πρώτο 2μηνο, θα συνεχισθεί έτσι μέχρι και το τέλος.  
Με μια διαφορά: Όσο θα περνάει ο καιρός, η μείωση θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. 
Αποτέλεσμα; ...Η πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι η συνολική πιστωτική επέκταση φέτος θα φτάσει να είναι αρνητική έως και κατά 2% (σσ αν και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ακόμα κι αυτή η πρόβλεψη είναι μάλλον συντηρητική). Κι επειδή, ενός κακού μύρια έπονται, ανάλογη θα είναι και η αύξηση στις επισφάλειες και στα κόκκινα δάνεια. Ήδη, αυτή τη στιγμή, στο σύνολο τους, υπολογίζεται ότι κυμαίνονται στο 10,5% με 11%, με το 12% να είναι πλέον ορατό, πολύ γρηγορότερα, απ ό,τι αρχικά αναμένονταν.
Μάλιστα, σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καταναλωτικών δανείων. Εκεί το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση προσεγγίζει ήδη το 20%, γεγονός το οποίο δεν είναι και το πιο εύκολα διαχειρίσιμο για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Τα οποία, ως πρώτη λύση, περιόρισαν ριζικά τις νέες χορηγήσεις, επιτείνοντας όμως έτσι την ύφεση στην αγορά, η οποία φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο -3% ή και να το ξεπεράσει, καθώς, ως γνωστόν, όλα τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι παρά κρίκοι στην ίδια αλυσίδα: της κρίσης.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: