Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η σωτήρια λύση του ευρωομόλογου


Εδώ και πάνω από ένα χρόνο διεξάγεται στην Ελλάδα μία δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάλυση των αιτιών της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα τελευταία χρόνια τη χώρα, ως και την αξιολόγηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο λεγόμενο Μνημόνιο.
Η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται ωστόσο κυρίως στις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στην μεγέθυνση του χρέους όπως στην κακή διαχείριση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και στις συνέπειές της όσον αφορά την πραγματική οικονομία, κυρίως την απώλεια του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση της ανεργίας και την...
περικοπή των δημόσιων δαπανών με αποτέλεσμα να καθίσταται άγονη.
Πρέπει λοιπόν να γίνει γνωστό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό είναι και κοινωνικό , είναι και πολιτικό . 
Για να εξέλθουμε από τη μεγάλη κρίση πρέπει οι κυβερνώντες να ακολουθήσουν απλές συνταγές …συνταγές που εφαρμόζουμε στην καθημερινή ζωή, στο σπίτι, στην επιχείρηση μας , στην οικογένεια.
Ας αναλύσουμε πρώτα οικονομικά το πρόβλημα: Το οικονομικό  μπορεί να λυθεί  μόνο πολιτικά  εάν οι Ευρωπαίοι πάρουν γενναίες αποφάσεις.  Γενναίες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν μόνο με έκδοση ομολόγου.
Το ελληνικό χρέος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
  • Δημόσιο χρέος
  • Ιδιωτικό χρέος
  • Ασφαλιστικό χρέος
Δημόσιο χρέος
Συγκεκριμένα η Ελλάδα  χρωστάει 349.871 δις. ευρώ , αυτό δηλαδή είναι το δημοσιονομικό χρέος, το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία., αφού έχει 14% έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, 11% δημοσιονομικό έλλειμμα, 15% ανεργία και καλπάζει  για 20% και αρνητική ανάπτυξη -5%.
Λύση λοιπόν αποτελεί να αγορασθεί το 40% του ομολόγου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα, όπου το παραπάνω χρέος θα μειωθεί σε 210 δις ευρώ.
Ιδιωτικό χρέος
Το ιδιωτικό χρέος είναι 280 δις. Ευρώ, είναι χρέος που οφείλουν οι ιδιώτες στις τράπεζες. ( 106 δις ευρώ , οφείλουν οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα 174 είναι καταναλωτικά και στεγαστικά)
Λύση του ανωτέρω αποτελεί η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών  με το ανάλογο ομόλογο με 1,5% , ανάλογα με τα χρέη του στις τράπεζες και αντίστοιχα οι τράπεζες να δανειοδοτηθούν με ανάλογο ομόλογο από την Ευρωπαϊκή τράπεζα με 1%.
Ασφαλιστικό χρέος
Το ασφαλιστικό χρέος είναι  200 δις. Ευρώ. Λύση του ασφαλιστικού αποτελεί η ενιαία συνταξιοδότηση, δηλαδή ενιαίο ασφαλιστικό δημόσιο σύστημα, να μειωθεί η εισφορά στον φορέα , καθώς και  μείωση των υψηλών συντάξεων, παράλληλα να εκχωρηθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες). Ταυτόχρονα  μεγαλο-οργανισμοί του Δημοσίου, όπως ΟΠΑΠ-ΟΤΕ-ΔΕΗ, δύναται να εισπράττουν από τους καταναλωτές ένα τέλος που δεν θα υπερβαίνει το 1%, το οποίο μετέπειτα θα αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία και για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώσπου να υπάρξει βελτίωση αυτών.
Γενική λύση όμως αποτελεί και η  εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συστήματος. Δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος, είτε είναι νομικό πρόσωπο είτε φυσικό πρόσωπο να μην ξεπερνά το 15% της φορολογίας. Παράλληλα θα πρέπει να μην εφαρμοστεί η ισχύς  του ελέγχου «πόθεν έσχες» για χρήματα που θα επιστρέψουν από την αλλοδαπή για επενδύσεις στη χώρα, με αλλαγή του συντάγματος για να αποκτήσει ξανά η χώρα επενδυτική εμπιστοσύνη.
Πολιτικό πρόβλημα
Πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν να παραβιάζουν το σύστημα, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στην πλατεία, αντιγράφοντας κάποιες άλλες χώρες… να γίνει το Σύνταγμα …πλατεία Ταχίρ. Στην Ελλάδα δεν  στερούμεθα Δημοκρατίας όπως στην Αίγυπτο. Οι συνδικαλιστές να σταματήσουν να κλείνουν τους δρόμους και να διακόπτουν την κυκλοφορία, δηλαδή να ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους να πηγαίνουν στην εργασία τους. Πρέπει να σταματήσουν να καταστρέφουν τις περιουσίες των άλλων , να  καταστρέφουν και να παρεμποδίζουν  τον οικονομικό ιστό της πόλης να λειτουργήσει.
Το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό. Η μη εφαρμογή των νόμων, ανομία, η ατιμωρησία η απειθαρχία βλάπτει τους πολίτες. Πρέπει να επανέλθουμε στις αξίες και στις αρχές των προκατόχων μας.
Ένα άλλο σοβαρό φαινόμενο των καιρών είναι ο λαϊκισμός του τύπου «λεφτά υπάρχουν», «θα ξαναγοράσουμε την Ολυμπιακή» , «δεν θα πουληθεί δημόσια περιουσία», «θα εισπράξουμε τα 32 δις ευρώ» και άλλα πολλά και κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα μόνο και μόνο να αποκτήσουν την εξουσία για να αναγραφεί το όνομά τους στη λίστα των Πρωθυπουργών και των Υπουργών. Εν πάση περιπτώσει πρέπει να μας πουν την αλήθεια και να αποφασίσουμε για το τι θα ψηφίσουμε. Διότι από ψεύτικα λόγια και εξαγγελίες χορτάσαμε.
Θα πρέπει να καταλάβει το πολιτικό μας σύστημα ότι μας οδηγεί στην καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια. Κατά τα άλλα ας βρουν επιτέλους μία λύση μεταξύ τους να βγούμε από την κρίση.
Κοινωνικό πρόβλημα
Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η κρίση για την ελληνική οικονομία θα έχει διάρκεια. Παρά τις γενναίες προσπάθειες αισιοδοξίας που καταβάλλονται, μέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ανεργία. Η ανεργία είναι ένα από τα μεγάλα κοινωνικά  προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας, ίσως το πιο σημαντικό. Αποτελεί κοινωνική μάστιγα και συνδέεται με την οικονομική κρίση της χώρας μας, αφού οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι από 18-35 σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία κυμαίνεται στους 850.000, που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια διαρθρωτική αδυναμία να δημιουργεί θέσεις εργασίας. 
Οι πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία σχετίζονταν με τα προγράμματα stage και τους διορισμούς στον δημόσιο τομέα, που αυτό σημαίνει αντιπαραγωγικότητα. Διότι τον πρωτογενή τομέα δεν τον πρόσεξε καμία κυβέρνηση και τον άφησε στο «έλεος του Θεού».
Νίκος Βαφειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: