Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

H Ελλάδα ζητάει την επέκταση αποπληρωμής του συνολικού χρέους

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ανάγκη επιμήκυνσης του συνολικού χρέους και την μείωση του επιτοκίου για το συνολικό χρέος της Ελλάδας.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει αιτηθεί την επιμήκυνση του συνόλου της χρέους.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμα της την Κυριακή αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιμήκυνση του συνολικού της χρέους από τον Φεβρουάριο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.
Την ίδια πληροφορία δημοσιεύει και το ...Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δυο πρόσωπα προσκείμενα στο θέμα. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους συνεργάτες της στην Ευρωζώνη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους της, ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το αίτημα αυτό.
«Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αναδιάρθρωσης», δήλωσε ένας από τους δύο. «Εάν συμβεί θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να διατηρήσει το χρέος της». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει συγκεκριμένα περίοδο αποπληρωμής, αφήνοντας αυτή την επιλογή στους πιστωτές της.
«Μέχρι τώρα η ΕΚΤ, η Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία είναι ενάντια στην ιδέα, φοβούμενες τις επιδράσεις που θα έχει κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες», ανέφεραν οι πηγές και πρόσθεσαν πως οι Ευρωπαίοι θα ξανασκεφτούν το αίτημα αυτό καθώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές φέτος ούτε το 2012.  
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: