Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η επανεμφάνιση Σημίτη κινητοποίησε όλες τις... φυλές του ΠΑΣΟΚ

Η επανεμφάνιση Σημίτη κινητοποίησε όλες τις... φυλές του ΠΑΣΟΚ
Έκδηλη είναι πλέον η κινητικότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να πληθαίνουν επικίνδυνα. 
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δυναμική επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του μπλοκ των εκσυγχρονιστών, ενώ διόλου αδιάφορο δεν το ...αφήνουν η διαφοροποίηση του λεγόμενου 'λαϊκού' ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους και εντός της κυβέρνησης -Χρήστος Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.α.- καθώς και η 'αυτονόμηση' του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατέθεσε δική του πολιτική 'πλατφόρμα' στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή.
Στην κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς θεωρούν ότι δεν βοηθάει την χώρα, ενώ χαρακτηριστική της δυσφορίας υπήρξε η αποστροφή του λόγου του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ότι η συζήτηση «δεν μας αφορά», κάνοντας λόγο αναφερόμενος στον κ.Σημίτη σε ... 'διαφορετικούς στόχους' και αποκλείοντας βεβαίως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε στον Flash (και αργότερα στην κρατική τηλεόραση) ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης «αφενός μας αποπροσανατολίζει στο εσωτερικό, ... αφετέρου όσο ακούγονται στο εξωτερικό τέτοια σενάρια, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα παραμένουν πολύ ψηλά». Σημειώνοντας δε την εμπειρία του Κώστα Σημίτη, υποστήριζε και αυτός με νόημα ότι «έχει τους λόγους του που το διατυπώνει δημόσια»... 
Με σκληρά λόγια μίλησε για τον πρώην πρωθυπουργό και ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας. «Δεν βοήθησε καθόλου. Δημιουργεί μια ανασφάλεια (...) και υπονοεί πως δεν θα τα καταφέρουμε", είπε στο Βήμα FM, παρομοιάζοντας τον κ.Σημίτη με τους θεατές της κερκίδας που βλέπουν τους 'χριστιανούς να αγωνίζονται με τα λιοντάρια'. «Μάλιστα κάνουν και υποδείξεις τέτοιου τύπου, πιστεύοντας πως δεν είναι μέρος του προβλήματος και πως δεν θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα εάν χάσουμε τη μάχη», συνέχισε.
Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και πως «καλώς το κάνουν όσοι νοιώθουν την υποχρέωση», είπε στο Ράδιο 9 ο 'εκσυγχρονιστής' Εκτωρ Νασιώκας, ενώ τον απόλυτο σεβασμό του στις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε στο ΑΝΤ1 Radio ο επίσης 'εκσυγχρονιστής', αν και 'φλωριδικός' Κώστας Καρτάλης, επιλέγοντας να κρατήσει από τη συνέντευξη Σημίτη την ανάγκη να γίνουν 'προσεκτικές συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους, χωρίς διαρροές των προθέσεων' και με στόχο να μη θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. 
Στην κυβέρνηση πάντως, πολλά στελέχη δεν θεωρούν τυχαία την επανεμφάνιση στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και των λεγόμενων 'φλωριδικών', που δείχνουν πλέον να αποτελούν σχεδόν συγκροτημένη ομάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αναφορά στον εκσυγχρονισμό.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η ηχηρή διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, καθώς και το 'εμπλουτισμένο' σε σχέση με την εισήγησή του 'non paper' που απέστειλε αργότερα στους δημοσιογράφους, καθιστώντας σαφές το περιεχόμενο του 'μανιφέστου' του. Πολλοί μάλιστα, άρχισαν να μιλούν για απομάκρυνση των σεναρίων που ήθελαν την αναβάθμιση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπουργό Οικονομικών ή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, μόνο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αρκούντως έμπειρος για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η παρέμβασή του ήταν επί της ουσίας και αναδείκνυε τη διαφορετική, αλλά τεκμηριωμένη άποψή του για την Οικονομία και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενισχύοντας την άποψη ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο όποιο από τα δύο πόστα κληθεί να αναλάβει.
Σε κάθε περίπτωση, με το πιθανότερο σενάριο να τοποθετεί τον ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Ιούνιο -αν και πολλοί επιμένουν πως θα γίνει νωρίτερα- τα περιθώρια για 'ιδεολογικές αναζητήσεις' στο εσωτερικό της κυβέρνησης στενεύουν και η ανάγκη εξειδίκευσης του Προγράμματος σε όλες του τις πτυχές ως τα μέσα Μαΐου οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή, κάνει τον Γιώργο Παπανδρέου να καλεί σε εγρήγορση. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλει η συμφωνία με την τρόικα και το ίδιο θα απαιτήσει από όλους του τους υπουργούς. Τα αποτελέσματά τους μάλιστα, θα βαρύνουν ιδιαιτέρως και στις επικείμενες πολιτικές του αποφάσεις...
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: