Κυριακή 17 Απριλίου 2011

WSJ: Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί την αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι το 2012

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητάει από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς θεωρεί το χρέος μας «μη βιώσιμο».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που ...αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.
Μία από τις επίσημες πηγές δήλωσε πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων πρέπει «να επεκταθούν σημαντικά, ως ένα πρώτο ελάχιστο βήμα», ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μείωσης του τοκοφόρου κεφαλαίου που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στους πιστωτές της.
Σύμφωνα με την δεύτερη πηγή, το ΔΝΤ πιθανότατα θα επεκτείνει, ευθυγραμμιζόμενο με την επέκταση που δόθηκε από την Ευρωζώνη, την περίοδο αποπληρωμής του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τα τρία, στα επτά χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ έχει δηλώσει «ανοικτό» στο ενδεχόμενο να μεταφέρει το πρόγραμμα του ελληνικού δανεισμού από τον stand-by μηχανισμό δανεισμού, στο πλαίσιο του οποίου η αποπληρωμή διαρκεί τρία χρόνια, στο διευρυμένο μηχανισμό χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του οποίου η αποπληρωμή πραγματοποιείται σε έως και 10 χρόνια.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ήπια αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να παραμείνουν φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως το «πολιτικό ένστικτο» θα ήταν να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να υπάρξει επαναπρογραμματισμός της ωρίμανσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν πως είναι πιθανό η Ελλάδα να απευθυνθεί του χρόνου στο EFSF προκειμένου να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.
Το ελληνικό χρέος στο τέλος του χρόνου θα είναι περίπου στα 340 δις. ευρώ. Από αυτά 80 δις. ευρώ χρέους κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία και 50 δις. ευρώ η ΕΚΤ.
Όπως σημείωσε, το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων έως και κατά 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι, αλλά με πιο μακρά ωρίμανση. 
Ένα δεύτερο σενάριο θα αφορούσε στην μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: