Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Helmut Schmidt: Η Ε.Ε., de facto θα καταντήσει ¨΄Ενωση Δύο Ταχυτήτων"

Ο πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt : «Κατά βάθος τα ηγετικά στελέχη της Μπούντεσμπανκ είναι αντιδραστικά»! Τάδε έφη ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα Handelsblatt και συμπληρώνει ότι επί της ουσίας «είναι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν σκέπτονται όντως φιλελεύθερα. Έχουν την τάση να λειτουργούν και να αντιδρούν υπό το πρίσμα των εθνικών συμφερόντων, ενώ δεν έχουν αντιληφθεί την στρατηγική αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος ασκεί κριτική στη γερμανική κυβέρνηση διότι δεν ...διαθέτει ηγετικά στελέχη που να αντιλαμβάνονται τα σημερινά συμφραζόμενα της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα και κυρίως στον τρόπο ένταξής της στην ευρωζώνη είπε: «Ζητούμενο είναι πως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Πως δηλαδή ουδείς αντελήφθη κάτι, ούτε στη Βασιλεία, ούτε στις Βρυξέλλες, σε καμία από τις στατιστικές υπηρεσίες.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι πολιτική ελίτ της Γερμανίας δεν κατάλαβε ότι δημιουργούμε με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλεόνασμα. Συμπεριφερόμαστε όπως ακριβώς και η Κίνα. Μόνον που η Κίνα έχει δικό της νόμισμα και εμείς όχι. Εάν είχαμε δικό μας νόμισμα, θα είχε ανατιμηθεί. Εάν διατηρούσαμε το μάρκο, θα ζούσαμε τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον μια δυο φορές σοβαρές επιθέσεις κερδοσκόπων. Οι διαστάσεις δε αυτών των επιθέσεων θα ξεπερνούσαν ό,τι ζήσαμε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.»
Τέλος ο Χέλμουτ Σμιτ εκτιμά ότι η ΕΕ ντε φάκτο θα καταντήσει ένωση δύο ταχυτήτων: η Ευρώπη του πυρήνα, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και η Ευρώπη της περιφέρειας.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: