Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι συνεντεύξεις του Ζακ Ντελόρ στη γαλλική Monde και του Χέλμουτ Σμιτ, που αναδημοσιεύει από συνέντευξη στον Ντέϊβιντ Μάρτς (του βρετανικού think tank OMFIF).
Πολύ σοφία και γνώση χαρακτηρίζει τα κείμενα από δύο πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή και διεθνή ιστορία,
ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώτος (1985-1995)
ως Καγκελάριος της Γερμανίας ο δεύτερος (1974-1982).
Ο πρώτος (85 ετών) υπήρξε ο θεμελιωτής της σύγκλισης με τα «πακέτα Ντελόρ» και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης,
ο δεύτερος (92 ετών), μαζί με τον Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ...ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και του γαλλογερμανικού άξονα, που χάρισε στην ενωμένη Ευρώπη μοναδικές στιγμές ειρήνης, ανάπτυξης, ευημερίας και σεβασμού των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρώπη “έχει έλλειψη ηγετών σήμερα”, λέει ο πρώην καγκελάριος, προσθέτοντας ότι τα μέλη της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν αρκετή γνώση και εμπειρία των θεμάτων που χειρίζονται.
Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, “δεν γνωρίζουν την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα για να χειριστούν σωστά την οικονομική κρίση”, επισημαίνει ο Σμίτ.
Αναρωτιέται πως «κανείς δεν γνώριζε στην Ευρώπηγια την κατάσταση της Ελλάδας» αποδίδοντας την «άγνοια» αυτή στη γερμανική πολιτική ελίτ, όπως ακριβώς, λέει, τίποτε δεν καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνη είναι για το μέλλον της Γερμανίας η ηγεμονία της, που σε μια στιγμή δεν θα μπορεί να εισπράξει τα χρέη από τους πιστωτές της.
Ο 92χρονος πολιτικός κάνει και την υπέρβασή του, όπου με σοφία και ενορατικότητα για το γερμανικό έθνος:
«Μιλάω για την ψυχολογία των εθνών, την κοινή γνώμη και τις επιλογές που προωθούν δημόσια.
Η Γερμανία, λόγω του ναζισμού και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, έχει να ξεπληρώσει το χρέος της για πολύ ακόμη χρόνο, κατά τη διάρκεια του 21ου και του 22ου αιώνα.
Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί συμπεριφέρονται ως οι πιο δυνατοί, έχουν την τάση να δίνουν μαθήματα σε όλο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα είναι πιο ευάλωτοι απ΄ αυτό που νομίζουν».
Σε ό,τι αφορά τον Ντελόρ.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας (1981-1984), αποδίδει τη σημερινή οικονομική κρίση, στην έλλειψη «συντονισμού των εθνικών οικονομιών», που ο ίδιος είχε προτείνει και απορεί (και αυτός) πως το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν γνώριζαν την κατάσταση στην Ιρλανδία και την Ελλάδα, κάτι που ο ίδιος γνώριζε.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Ζακ Ντελόρ αποδίδει (και αυτός) την άνοδο των ελληνικών spreads την άνοιξη του 2010, στις «κακοφωνίες» που χαρακτήρισαν την περίοδο εκείνη την ελληνική Κυβέρνηση.
ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου