Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το τέλος της ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ

Η έρευνα “Τάσεις” της MRB, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από την τηλεόραση του “Mega”, δείχνει μια κοινωνία σε βαθύ προβληματισμό και απόγνωση, που κρατά αποστάσεις από τα δρώμενα στην πολιτική, περιορίζει τις ανοχές της έναντι του πολιτικού συστήματος, και μοιάζει να αποστασιοποιείται, έχοντας ήδη προδικάσει τα χειρότερα για το μέλλον που έρχεται.
Σε επίπεδο πολιτικής ανακατανομής δυνάμεων όμως, είναι ...
ξεκάθαρο το συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, που ξεκίνησε με την εκλογική νίκη της 4ης Οκτωβρίου 2009, αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση.
Οι συνέπειες της εφαρμογής των ακραίων πολιτικών του μνημονίου έχουν διαρρήξει τις προνομιακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με κοινωνικά στρώματα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του. Και συρρικνώνουν την πολιτική απήχηση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε ιστορικά χαμηλά, πρωτοφανή για κυβερνών κόμμα, μόλις έναν χρόνο μετά τη νίκη του στις εκλογές, με διαφορά 11% από τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι μόνο η μείωση της διαφοράς από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε επίπεδα του 4%, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν ακριβώς διψήφια, αλλά και η επιδείνωση όλων των λεγόμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,7%, η Νέα Δημοκρατία 22,6%, το ΚΚΕ 8,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,3%, ο Συνασπισμός 3,3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8% και η Δημοκρατική Αριστερά 2,1%.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣΟ Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, αν και το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος είναι σαφές.
Το γεγονός ότι η Κεντροδεξιά μείωσε τη διαφορά από το 8% στο 4,1% μέσα σ’ ένα εξάμηνο, δείχνει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών της, αρκεί μεθοδικά και συντονισμένα να στραφεί προς το 23,3% της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου.
Αυτό προϋποθέτει αλλαγή προσανατολισμού, επαναδιατύπωση στόχων και ατζέντας ώστε να επιτευχθεί η προσέγγιση και εν συνεχεία να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, η οποία έχει απαξιώσει το πολιτικό σύστημα.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καλείται στο επόμενο διάστημα να κατέβει στον κόσμο, ώστε να μετατρέψει το θυμό σε πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής.